Handbalul feminin din România are potențial, dar e nevoie de și mai multă muncă

Andreea Giuclea 20 martie 2017

Trei obiective a avut handbalul feminin românesc pentru weekendul recent încheiat, și toate par să fi fost atinse cu bine. Naționala mare a jucat două meciuri de pregătire cu Spania în care Ambros Martin a vrut să vadă cum se descurcă jucătoarele tinere și ce soluții are la dispoziție pentru viitor; tineretul a luptat – și a reușit – să se califice la Campionatul European din vară, iar junioarele au trecut de primul lor test important, Trofeul Carpați.

O înfrângere și o victorie cu Spania

Nu rezultatul a fost obiectivul celor două meciuri amicale cu Spania, a spus selecționerul Martin Ambros, ci descoperirea de noi jucătoare care să facă parte din viitorul echipei naționale. Astfel că în primul meci, pierdut vineri seara cu 21-24, a rulat tot lotul pe care l-a avut la dispoziție, dându-le șansa unor jucătoare promițătoare din campionatul României, ca centrul Andreea Pricopi sau interul Bianca Bazaliu, să debuteze la echipa națională, iar altora, care au prins doar câteva minute până acum, ca portarul Yulia Dumanska, interul dreapta Laura Popa sau centrul Cristina Laslo, să-și asume mai multă responsabilitate și să câștige mai multă încredere. Pe bancă a rămas doar Cristina Zamfir, cea mai bună marcatorae a Ligii Naționale, care s-a accidentat la genunchi în timpul ultimului antrenament.

Jucătoarele tinere ale României au ținut piept cu curaj Spaniei, care a venit la București cu un lot mult mai experimentat. Au dominat prima repriză, desprinzându-se și la cinci goluri, dar în repriza a doua și-au pierdut din claritate și, poate dorind să demonstreze prea mult, s-au precipitat, au ratat și au scăpat jocul din mâini.

În a doua întâlnire, care a avut loc duminică, Martin n-a mai introdus în teren toate jucătoarele, ci pe cele care au arătat că sunt în formă bună în prima partidă, semn că ținea totuși la un rezultat bun. România a câștigat la limită, 21-20, o victorie importantă în special pentru moralul și încrederea jucătoarelor, cum a spus selecționerul la final:

„A fost important să obținem o victorie, nu doar să conducem 45 de minute, cum au făcut în primul meci. Dar pentru mine nu e importantă doar victoria, chiar și dintr-un meci pierdut învățăm. Cel mai important e că aceste tinere jucătoare au muncit mult în ultima săptămână, câte patru-cinci ore pe zi, și acum pot vedea că muncind, pot bate o echipă importantă ca cea a Spaniei.”

Cele două meciuri și-au îndeplinit obiectivul: în primul rând, au scos în evidență jucătoare care au deja experiență de câțiva ani la națională, ca portarul Denisa Dedu, interul Gabriela Perianu – care a fost și căpitan –, pivotul Crina Pintea sau extrema Laura Chiper, și care par pregătite să preia responsabilitatea și să devină jucătoare cheie ale naționalei, alături de Neagu și Buceschi.

Apoi, au propus câteva soluții de viitor: jucătoare promițătoare care pot învăța să gestioneze meciuri importante: centrul Cristina Laslo, portarul Yulia Dumanska, centrii Andreea Pricopi și Mădălina Zamfirescu, interul Bianca Tiron sau extrema Andreea Chiricuță.

 

Tineretul s-a calificat la EURO

Dacă la București rezultatul n-a contat, la Carballo, unde naționala U19 și-a jucat calificarea la Campionatul European din vară, a fost esențial. Jucătoarele antrenate de Ion Crăciun și Cristi Preda vor să demonstreze că nu sunt mai prejos de generațiile precedente, care au câștigat medalii la turneele finale, iar Europeanul care va avea loc în Slovenia (între 27 iulie și 6 august) va fi ultima lor șansă, înainte de trecerea la senioare.

Conduse din teren de Sorina Tîrcă, una din cele mai talentate jucătoare și principala marcatoare (27 de goluri), România a pierdut la limită primul meci, cu Spania, l-a câștigat pe următorul, cu Lituania, și avea nevoie de cel puțin un egal în ultimul, cu Islanda. Tocmai un egal (22-22) au obținut, dar asta după ce au fost conduse și cu 6-1 în debutul partidei și cu două goluri în ultimele minute. Mai mult, lupta cu Islanda le-a costat și o accidentare dureroasă a Sorinei Tîrcă. Până la turneul din vară trebuie însă să-și consolideze jocul, dacă vor să obțină medalia la care visează.

Chiar dacă generația U19 nu arată încă la potențialul atins de precedentele echipe, ea are în componență jucătoare talentate care pot confirma în viitor. Sorina Tîrcă și Daria Bucur sunt deja prezente în lotul de senioare al Coronei Brașov.

Speranțe și de la junioare

La primul lor test important, junioarele României, antrenate de Ion Ivan, au întâlnit puternicele echipe ale Norvegiei, Rusiei și Poloniei, într-o primă ediție a Trofeului Carpați al junioarelor, găzduit de Râmnicu Vâlcea.

Jucătoarele U17 au învins cu ușurință Polonia, 28-22, au trecut și de Rusia, cu 29-27, și au jucat pentru trofeu cu Norvegia, în finala de duminică. Au pierdut, însă, 20-24, și au încheiat turneul pe locul doi, dar cu încredere pentru viitor. S-au luptat de la egal la egal cu echipe care vin din țări cu tradiție în handbalul feminin, cu care cu siguranță se vor mai întâlni și în viitor. Mai mult, două dintre jucătoarele României au fost printre cele evidențiate de antrenorii celor patru echipe participante. Diana Ciucă a primit premiul pentru cel mai bun portar, iar pivotal Daniela Marin a fost considerată cea mai bună handbalistă a turneului.

Concluzia: mai multă muncă

Concluzia subliniată de Ambros Martin la finalul dublei cu Spania poate fi valabilă pentru toate generațiile care și-au testat valoarea în weekend: „avem potențial, dar trebuie să ne antrenăm și mai mult”, a spus spaniolul, reiterând o idee pe care a subliniat-o și după Campionatul European din Suedia: handbalistele românce sunt talentate, dar trebuie să fie mai bine pregătite fizic.

„Ușa echipei naționale va fi deschisă jucătoarelor care vor să muncească. Dar trebuie să muncim și mai mult de atât; când echipele se odihnesc sau sunt în vacanță, trebuie s-o facem acasă. Dacă vrem rezultate bune în viitor, trebuie să muncim mai mult.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.