Héroïques! Apărarea Franței se opune dinastiei Norvegiei. Franța este noua campioană mondială!

Lead.ro 17 decembrie 2017

Franța gânditorului Olivier Krumbholz se mobilizează peste măsură, răstoarnă calculele hârtiei și reușește ceea ce părea imposibil: învinge Norvegia (!) și câștigă Campionatul Mondial! Federația Franceză poate fi mulțumită – deține titlurile mondiale și la feminin, și la masculin, iar următorul European al fetelor se va juca în Franța.

*

Franța, o echipă foarte echilibrată, excelent legată și interpretată de un Krumbholz pe cât de inspirat, pe atât de curajos, și-a jucat singura carte din buzunar, apărarea, cu o încrâncenare exemplară. Albastrele au reușit să rupă astfel ritmul unei echipe a Norvegiei care părea de neoprit, demonstrând încă o dată că apărarea, nu atacul, îți câștigă turneul.

Frustrată de la prima și până la ultima minge aruncată, Norvegia nu a mai reușit să arate nici măcar jumătate din efervescența cu care a spulberat Rusia și Olanda, în precedentele două meciuri. Și chiar dacă Mork, Loke și Kristiansen au avut o zi decentă, Oftedal, dar și portărițele Lunde și Grimsbo au fost de nerecunoscut.

În poarta cealaltă, Leynaud a apărat patru aruncări de la șapte metri și a reușit să intre, încă de la jumătatea primei reprize, în mintea unor jucătoare nordice agasate și așa de o linie defensivă cu adevărat zgârcită. Ar fi nedrept să spui că (doar) poarta Franței a făcut diferența în finală, dar faptul că Leynaud a încheiat meciul cu un procentaj de aproape 50% a contat enorm. Mai departe de atât, vedeta Franței a fost din nou echipa: un joc colectiv care a arătat mai bine fără minge, într-o apărare care și-a folosit mai bine picioarele decât brațele. Numai așa au izbutit franțuzoaicele să strângă la timp și să închidă și cele mai înguste culoare pe care Mork, Kristiansen și Oftedal le-au testat și tot testat până la limita răbdării.

Or, răbdarea a fost, este și va rămâne jocul favorit al lui Krumbholz, care a reușit să mute finala în termenii lui: lentă pe atac și iute în apărare, Franța a enervat Norvegia tocmai prin lipsa ritmului obișnuit. Fără să poată marca prin repuneri rapide, fără să poată juca pe faza a doua, Norvegia lui Thorir Hergeirsson a fost obligată să caute soluții într-o serie de atacuri poziționale construite, piesă cu piesă, în mintea lui Krumbholz.

Că nordicele au reușit să se întoarcă în meci de la 11-14 și 12-15, dar n-au putut să-și ducă revenirea până la capăt i se datorează și lui Allison Pineau – abia revenită după o accidentare complicată la gleznă -, care și-a împins echipa peste linia de sosire.

Poate că Franța, învinsă în primul ei meci de Slovenia, nu a fost neapărat cea mai bună echipă a acestui turneu, iar Norvegia va rămâne și de mâine „echipa de bătut” în handbalul feminin. Dar Pineau și colegele ei ne-au arătat încă o dată că determinarea, disciplina și un plan potrivit te pot duce foarte departe.

În meciul pentru bronz, Olanda Hellei Thomsen, antrenoarea CSM-ului, a câștigat fără dubii în fața Suediei.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.