Învinsă de Germania, echipa națională de tenis de masă trebuie să se împace cu argintul la Campionatele Europene de la Cluj

Ciprian Rus 3 octombrie 2021

Naționala feminină de tenis de masă a României a câștigat medalia de argint la Campionatele Europene pe echipe, competiție găzduită zilele acestea de BT Arena din Cluj-Napoca. Campioane ale ultimelor două ediții continentale, jucătoarele conduse de Viorel Filimon sperau să câștige al treilea aur consecutiv, cu atât mai mult cu cât ediția din acest an se desfășura în România.

După o victorie entuziasmantă, 3-0, în semifinale, cu Franța, campioanele noastre, Bernadette Szocs, Eliza Samara și Dana Dodean porneau favorite în fața unei echipe a Germaniei (cealaltă echipă europeană, alături de România, din Top 8 mondial la Jocurile Olimpice de la Tokyo) lipsită de aportul unor jucătoare asiatice naturalizate.

Până la urmă, tocmai faptul că au mizat pe jucătoare nativ europene pare să fi fost cel mai important atuu al Germaniei în finala de la Cluj. Mai proaspete, mult mai agresive și, în câteva momente-cheie, și mai norocoase, adversarele au profitat și de uzura echipei noastre, care se bazează exclusiv, cum se plângea și coordonatorul lotului, Viorel Filimon, în discuțiile noastre, doar pe trei jucătoare în meciurile importante.

Echipa României la acest European a fost formată din Eliza Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu și Andreea Dragoman. Antrenor principal a fost Viorel Filimon, iar secund Ionuț Seni.

*

Finala România – Germania a început cu un meci electrizant dintre Nina Mittelham și Bernadette Szocs, pierdut în prelungirile decisivului de sportiva noastră, tocmai în singurul set pe care l-a controlat până spre final – a condus cu 9-6.

După drama din primul meci, veterana Eliza Samara (20 de medialii europene cu acest argint) a intrat pe teren cumva desprinsă de miza meciului. Abia pe finalul setului 3 jucătoarea noastră a părut să citească jocul extrem de agresiv al Sabinei Winter, care a tras, câștigător, din orice poziție.

Salvatoarea echipei noastre în multe situații decisive, Dana Dodean a reușit să o învingă, într-o nouă partidă de infarct, pe Chantal Mantz și a mai dat o șansă României.

După înfrângerea drastică din primul meci, Eliza Samara a intrat cu un tonus foarte bun în meciul cu Nina Mittelham și a condus cu 1-0 și 2-1 la seturi. A pierdut, însă, la mici detalii în setul decisiv, așa încât Berni Szocs nu a mai avut șansa să împlinească revenirea atât de așteptată de sala de la Cluj.

*

După o finală intensă, de 18 seturi, în care nici șansa nu a fost de partea sa, România ia argintul pe echipe la tenis de masă. Rezultatul, care le-ar putea părea dezamăgitor unora, după două medalii consecutive de aur, trebuie pus în context. Naționala feminină e la a șasea sa finală continentală consecutivă, o raritate în sportul românesc contemporan! Apoi, Berni, Eliza și Dana vin după un remarcabil loc 5 la Jocurile Olimpice și după un bronz individual al lui Szocs la recentul Top 16 Europa.

Pe lângă asta, naționala de băieți a terminat între primele opt echipe la Cluj, cu meciuri foarte bune împotriva unor jucători de vârf și cu calificarea obținută la Mondiale.

*

Spre deosebire de alte sporturi de tradiție din România, care trăiesc din trecut și mai puțin din prezent, tenisul de masă de la noi are și prezent, dar și viitor. Rezultatele la nivel de juniori și tineret vin pe bandă rulantă. Iar miza cea mai importantă după acest argint european de la Cluj va fi, probabil, schimbarea de generație. Eliza Samara și Dana Dodean au o vârstă, iar fetele care vin din spate – cu rezultate excelente la junioare – nu au reușit să ofere garanții suficiente pentru a concura nucleul de bază. Dar, tocmai aici, exemplul Germaniei, care a venit în România fără vedetele asiatice, poate fi o lecție câștigată în tristețea înfrângerii de azi.

România are în palmares cinci titluri europene: în 1992, în 2002, 2005, 2017 și 2019. În 2010, la Ostrava, 2011, la Gdansk/Sopot, 2013, la Schwechat și 2015, la Ekaterinburg, fetele au câștigat medalia de argint.

**

Citește și: De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi

România deține momentan și o fantastică medalie europeană de argint la masculin, prin Ovidiu Ionescu, care e și vicecampionul mondial de la dublu în 2019.

Generația tânără are rezultate la fel de bune: Rareş Sipos și Cristian Pletea au devenit campioni în proba de dublu masculin la Europenele de U21 din 2020. Tot atunci, Cristian Pletea și Adina Diaconu au câștigat aurul și la dublu mixt. Asta în vreme ce Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit vicecampioni europeni în probele de simplu, feminin și masculin.

Adina Diaconu este și campioană europeană la U21 în 2019. Tot la Europenele de Tineret din primăvara lui 2019, România obținuse alte două medalii de bronz, prin Rareș Șipoș și Tania Plăian, în probele de simplu.

La final de 2018, Cristian Pletea câștigase medalia de bronz la Mondialele de tineret, în vreme ce echipa de cadete – cu Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Irina Rus și Ioana Sîngeorzan – câștigase titlul european la Cluj. Echipele de juniori și junioare au obținut, tot atunci, medaliile europene de bronz.

Așa cum ne-a arătat Viorel Filimon, rezultatele acestea nu vin doar din talent. Și nu vin în ciuda sistemului, chiar dacă sistemul trebuie dezvoltat mai bine. La tenis de masă încă există o mare bază de selecție, încă există antrenori excelenți. În plus, „munca nu te minte niciodată” – așa cum ne povestea Bernie Szocs, într-un amplu material din care o poți cunoaște mai bine.

Și dacă vrei să înțelegi mai bine toate subtilitățile acestui sport, atunci trebuie să citești povestea pe care Eliza Samara, multiplă campioană europeană, o spune în seria Neînvinșii.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.