JO Tokyo, ziua a 2-a | Ana-Maria Brânză pierde la o tușă aurul olimpic, are argint! Victorie și la tenis pentru Monica Niculescu și Raluca Olaru

Lead.ro 24 iulie 2021

După o ceremonie de deschidere mai discretă și mai puțin fastuoasă decât în precedentele ediții și după o primă zi cu ceva mai puține concursuri, Jocurile Olimpice de la Tokyo au agenda plină sâmbătă. În toiul nopții după ora noastră, delegația  României a avut primele speranțe, însă nu și bucuria pentru medalia visată de Laura Ilie. Triplă campioană europeană și fostul lider mondial la tir, Laura n-a găsit vârful de ac căutat, n-a prins finala probei de pușcă aer comprimat 10 metri și a ieșit din concurs în lacrimi.

„Știam că-mi va lipsi puțin să prind finala. Am plâns imediat după concurs, a fost ca o descărcare. Însă m-am liniștit după câteva minute. Ne apucăm din nou de muncă și poate vom fi mai buni la Paris, în 2024”, a spus Laura Ilie.

De aici pornim fluxul de informații live de la Tokyo. Materialul va fi updatat pe măsură ce apar vești importante.


ANA-MARIA BRÂNZĂ, AȘA DE APROAPE DE AURUL OLIMPIC! Ana-Maria pierde la o tușă aurul olimpic, 10-11, după o finală tensionată care s-a decis în prelungirile timpului regulamentar. Ana și chinezoaica Sun Yiwen, pe care  o învinsese acum cinci ani, în finala olimpică pe echipe de la Rio, au construit încet, s-au apărat bine și au condus pe rând, la o tușă, până au ajuns în minutul suplimentar, minutul de aur. Din palmaresul amândurora lipsea aurul olimpic, care de data asta a mers la adversara ei cu șapte ani mai tânără, care a găsit tușa decisivă. Ana-Maria aduce prima medalie României, argintul olimpic, și își egalează performanța de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Sper ca de data asta să fie suficient, să nu fie ca data trecută, când Brânză a piedut aurul. Și ca medalia asta să cântărească suficient cât să asigure un buget de bun simț pentru viitorul scrimei românești„, a declarat Ana-Maria la final, pentru TVR.


MIHAELA BUZĂRNESCU TRECE ȘI EA MAI DEPARTE. Într-unul dintre cele mai bune meciuri reușite de ea recent, Mihaela Buzărnescu a învins-o, la debutul ei la Jocurile Olimpice, pe americanca Alison Riske, în trei seturi disputate, 6-7, 7-5, 6-4, într-un meci care s-a întins pe aproape trei ceasuri.


VEȘTI BUNE ȘI DE LA MASA DE TENIS: perechea Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu s-a calificat în sferturile de finală la tenis de masă, competiția de dublu mixt. Ei au trecut destul de simplu, 4-1 la seturi, de perechea slovacă Balazova – Pistej. Le va fi mult mai greu cu chinezii Liu și Xu, favoriți la medaliile olimpice.


ANA-MARIA E ÎN FINALA PENTRU AUR! Lidera clasamentului mondial, Ana-Maria Brânză a început semifinala cu estona Katrina Lehis (locul 12 mondial) cu o tușă la manșetă pe atacul adversarei, continuând jocul defensiv extraordinar de bun arătat și în primele ei apariții pe planșa de la Tokyo. Lehis a egalat cu o lovitură la picior, dar după prima repriză, Ana conducea 3-2.

A rămas la conducere până la final, știind când să se apere, dar și când să atace surprinzător. Cu privirea calmă, cu atacuri hotărâte și o apărare de netrecut, campioana olimpică cu echipa de la Rio și vicecampioana la individual de la Beijing a câștigat cu 15-11 și și-a asigurat o nouă medalie olimpică. Ce culoare va avea, aflăm în finala cu chinezoaica Yiwen Sun, de la 14.45.


ÎNCEPUT BUN PENTRU SPADASINA ANA-MARIA BRÂNZĂ, singura campioană olimpică din delegația României, a început și ea asaltul spre medalii în dimineața de sâmbătă. Și a făcut-o cu bine: Ana-Maria s-a calificat în semifinală, după ce-a trecut în 16-imi de Kiria Tikanah Abdul Rahman din Singapore, 15 – 10, în optimi de reprezentanta Republicii Coreea, Sera Song, cu 15 – 6, iar în sferturi de letona Julia Beljajeva, 15 – 8.

Pentru un loc în finală, ea se va întâlni, de la 12.30, ora României, o altă spadasină din Estonia, pe Katrina Lehis. Să-i ținem pumnii!

Iulian Teodosiu s-a oprit în optimile de finală ale probei de sabie, învins de italianul Enrico Berre cu scorul 15-12. Iulian a luptat însă până la final, revenind de la 8-13 și apropiindu-se la doar o tușă, 12-13.


AVEM ALTE TREI BĂRCI ÎN SEMIFINALELE PROBELOR DE CANOTAJ. La dublu rame masculin și la dublu vâsle categorie ușoară feminin, românii și-au câștigat seriile de calificări. Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, duble campioane mondiale, au avut chiar cel mai bun timp și contină să se numere printre favoritele la medalie într-o probă în care – așa cum ne spunea Gianina în povestea ei din Neînvinșii – diferențele vor fi foarte, foarte mici.

Barca de dublu rame feminin formată din Iuliana Buhuş și Adriana Ailincăi s-au calificat și ele direct în semifinale, terminându-și seria de calificări pe locul al doilea. Celelalte bărci mai au o șansă, în recalificări.


LA TENIS DE CÂMP, MONICA NICULESCU ȘI RALUCA OLARU au câștigat meciul lor de dublu contra perechii taiwaneze Hao-Ching Chan și Latisha Chan, capi de serie numărul 5 la Tokyo. Româncele au câștigat primul set cu 7-5, l-au pierdut categoric pe al doilea 1-6 și au revenit spectaculos în al treilea, obținând o victorie în tie-break (10-6) care le duce în optimi.


LA TENIS DE MASĂ, OVIDIU IONESCU a intrat bine în concurs, a câștigat cu 4-1 (11-7, 13-11, 7-11, 11-8, 11-6), în fața australianului de origine chineză Xin Chris Yan, și se pregătește de Gustavo Tsuboi din Brazilia.


GIMNASTUL MARIAN DRĂGULESCU a intrat și el în concursul de calificări la sărituri, undeva la ora 5.00 dimineața în România. Însă Marian a și căzut la una dintre săriturile lui, iar șansele lui de calificare în finală nu arată grozav. Ajuns la 40 ani, multiplul campion mondial și european spera la singura medalie care îi lipsește din palmares, aurul olimpic (are un argint la sol la Atena, în 2004), dar își va încheia cariera fără ea.

„Am fost foarte aproape să reușesc prima săritură în picioare! Nu îmi pare rău că am mai încercat încă o dată, sunt doar recunoscător. De aici de la Tokyo, vă îmbrățișăm eu și antrenorul meu Stefan Gal (Ciobi). Mulțumim tuturor pentru suport și pentru gândurile frumoase”,  le-a transmis gimnastul fanilor săi după concurs.


TOT SÂMBĂTĂ, BASCHETUL 3×3 A DEBUTAT OFICIAL CA DISCIPLINĂ LA JOCURILE OLIMPICE. Naționala feminină (din care fac parte Sonia Ursu-Kim, Claudia Cuic, Ancuța Stoenescu și Gabriela Mărginean) a pierdut însă primele două meciuri: cu China, 10-21, și cu Japonia, 8-20.

 

Foto: Cristian Nistor/COSR

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.