Jocul Simonei la debut de an: eficacitate hotărâtă. Deciziile corecte din off-season dau deja rezultate

Camelia Butuligă 7 ianuarie 2018

Cea mai bună decizie pe care Simona Halep a luat-o la sfârșitul celui mai solicitant sezon al carierei sale a fost să pună racheta în cui timp de o lună. A fost o hotărâre atipică pentru o jucătoare a cărei viață se învârte în jurul sportului și care a declarat că după câteva zile de pauză i se face dor să joace, dar iată că strategia a dat rezultate. Simona a câștigat titlul la primul turneu jucat (Shenzhen), după o săptămână în care jocul ei a arătat acea combinație ideală de apărare și atac care o face atât de incomodă pentru majoritatea circuitului.

”Mă simt refăcută și proaspătă. A fost un an foarte dur, de aceea Darren și cu mine am decis să iau o pauză mai lungă. Acum sunt pregătită – simt că pot lovi fiecare minge și că pot rămâne în schimburi și sub presiune. Meciul contra lui Duan Ying-Ying a fost un adevărat test și cred că am jucat foarte bine după primul set.” Turul 2 contra chinezoaicei și finala de sâmbătă contra Siniakovei au conținut singurele seturi pierdute de Halep. Restul au fost tranșate cu scoruri de maxim 6-4. În toate meciurile, Simona a părut o jucătoare pornită în misiune: jocul ei a avut acea ferocitate elastică care o face greu de depășit în apărare și alertă în atac, cu mingile atrase magnetic de tușe.

E cu atât mai îmbucurător acest echilibru de joc pentru că Halep are nevoie de un dozaj anume între apărare și atac pentru a câștiga. Unele jucătoare pot câștiga cu un joc ofensiv total, altele cu unul defensiv total, dar pentru Simona asta nu a funcționat cu adevărat niciodată. Pentru ea, tenisul câștigător este o chestiune de alchimie în care e nevoie de deciziile potrivite la momentele potrivite. Iar luarea deciziilor este epuizantă. Cu cât reduci numărul celor neimportante, cu atât ai mai multă energie pentru cele care contează.

Unul din subiectele care nu-i va mai consuma energie mentală anul acesta este locul 1. ”Sincer, numărul 1 mi-a ieșit din cap. L-am atins, am văzut cum e. Acum nu vreau decât să câștig meciuri, singurul obiectiv e să joc bine pe teren. Fără să mă gândesc la clasament și rezultate. Am făcut-o anul trecut și a fost foarte solicitant.”

Simona spune că pauza lungă a avut drept consecință cea mai bună perioadă de pregătire off-season pe care a avut-o vreodată. Jocul ei din această săptămână o confirmă: cu o deplasare cu o clasă peste a adversarelor, lovituri care caută să încheie punctul și un serviciu care este mult mai des armă decât slăbiciune, Simona joacă poate cel mai bun tenis de care este capabilă. Dacă aceste arme sunt susținute și de o mentalitate care nu se mai îndoi de valoarea ei, acea poziție de favorită 1 la Melbourne nu va fi doar pe hârtie.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.