La Bruxelles, „Stejarii” caută o nouă victorie și al doilea bonus ofensiv consecutiv. Nimeni nu se așteaptă la altceva. „Dar nu va fi atât de uşor precum cred unii”

Vlad Pîrvu 10 martie 2017

Ne-am reînvăţat cu binele. După victoria categorică de la Soci împotriva Rusiei, băieţii lui Lynn Howells se deplasează sâmbătă în Belgia, acolo unde, pe Stade Roi Baudouin, de la ora 16.00, vor întâlni ultima clasată. Și cum meciul pare, cel puţin la prima vedere, o formalitate, cei mai mulţi dintre fanii rugbyului din România deja îşi fac planuri pentru duminica viitoare (19 martie), când la Bucureşti ne va vizita însăşi Georgia.

Totuşi, galezul de pe banca tehnică a României suflă şi-n iaurt după episodul german al acestei ediţii de Rugby Europe Championship şi ne dojeneşte puţin înaintea deplasării din capitala Belgiei: „Nu va fi un meci uşor, aşa cum mulţi vor fi tentaţi să creadă, însă dacă tratăm acest joc cu seriozitate şi concentrare, avem şansa să ne consolidăm locul în clasament.” Dar Lynn Howells e încrezător în forţa pe care o au „Stejarii” şi subliniază rolul pe care căpitanul Mihai Macovei îl are în angrenajul echipei:

„Jucătorii sunt împreună de trei săptămâni, a apărut acea coeziune de care avem nevoie, în plus prezenţa lui Mihai Macovei în echipă este un factor important. În meciul cu Rusia, unele decizii luate de el au fost foarte bune, dă încredere şi stabilitate echipei. Însă acest meci a rămas în urmă, ne pregătim pentru întâlnirea cu Belgia, unde mergem să facem un rezultat bun.”

Căpitanul Macovei a revenit în angrenajul „Stejarilor” la meciul cu Rusia, după opt luni în care a stat departe de terenul de joc din cauza unei accidentări. „Îmi doream mult să vin să joc pentru România, mai ales că a trecut o perioadă destul de lungă de când nu am mai fost la națională. Mi-am dorit din tot sufletul să vin şi să ajut echipa”, spune liderul echipei într-un interviu acordat site-ului FRR.

De la Belgia, Macovei spune că ştie la ce să se aştepte: „Au un pachet de înaintare foarte bun, sunt răi în grămada spontană, dar avem maturitatea şi experienţa necesare de a nu-i lăsa să-şi facă jocul. Formează o echipă curajoasă, care nu are nimic de pierdut şi care va încerca să ne surprindă, să ne provoace. Astfel de echipe sunt cele mai periculoase, pentru că doresc să demonstreze că pot mult mai mult. Cu siguranţă ne vor pune probleme, dar noi mergem doar cu gândul la victorie, nu există altă opţiune.”

Sărbătoarea lui Florin Vlaicu

Partida de la Bruxelles va avea o simbolistică aparte pentru „Stejari” şi pentru Florin Vlaicu, care va deveni cel mai selecţionat jucător român din toate timpurile, atingând 100 de selecţii în galben. Vlaicu a debutat în tricoul cu frunza de stejar în urmă cu 11 ani, la meciul pe care România l-a disputat împotriva Ucrainei în Cupa Europeană a Naţiunilor.

„Mă bucur că am reuşit să ajung să reprezint România de atâtea ori. Au fost 11 ani frumoşi, cu multe momente bune, cu experienţe de neuitat şi sper ca pe viitor să fie la fel. Echipa României este specială, este locul în care am crescut ca jucător, locul în care am legat multe prietenii, începând de la juniori. Naţionala m-a făcut ceea ce sunt, este o mândrie pentru mine să reprezint România. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care au fost şi care sunt la echipa naţională pentru că rugbyul este un sport de echipă şi fără ajutorul echipei nu aș fi ajuns la aceste recorduri”.

Confruntarea cu lanterna roşie nu îl sperie pe Vlaicu: „Belgia îşi doreşte foarte mult la nivelul jocului, însă nu are încă un sistem de joc, joacă la întâmplare, foarte fizic. Cred că dacă reuşim să facem aceeaşi apărare pe care am făcut-o cu Rusia, nu vom avea probleme. Trebuie ca noi să ne facem jocul, să fim concentraţi pe ceea ce avem de făcut şi să ne respectăm planul de joc.”

Alte repere

Pentru meciul de sâmbătă, echipa tehnică a păstrat lotul deplasat în Rusia, la care s-au mai adăugat alte şase nume: Cristian Chirică şi Ovidiu Cojocaru de la CSM Ştiinţa Baia Mare, Robert Neagu de la Steaua, Ionuţ Balaban de la Dinamo, Vasile Bălan de la Politehnica Iaşi şi George Iacob de la Rovigo.

Alexandru Tarus vorbeste despre meciul cu Belgia

Sambata, 11 martie, de la ora 16:00, la Bruxelles, Romania va intalni Belgia. "Nu o sa fie un meci usor, si-au luat bonus defensiv cu Germania, dar mergem sa castigam", spune pilierul Alexandru Tarus #RugbyRomania #TotiPentruRomania

Posted by romanian rugby federation on Donnerstag, 9. März 2017

Federaţia de Rugby anunţă că, la nivelul întregului lot, 11 jucători provin de la Timişoara Saracens, șase de la CSA Steaua, cinci de la Ştiinţa Baia Mare, doi de la CSM Bucureşti, doi de la CS Dinamo, câte unul de la Politehnica Iaşi şi de la Rovigo şi cinci jucători din Franţa.

În penultima etapă din Rugby Europe Championship se vor mai întâlni Germania și Spania, respectiv Georgia și Rusia. O victorie cu punct bonus ofensiv a „Stejarilor” ar consolida mult poziţia din clasament înaintea confruntării de săptămâna viitoare cu liderul Georgia.

Clasamentul dinaintea etapei a patra din Rugby Europe Championship arată astfel:

 

 

 

 

 

 

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.