Mai puțin de 30 de zile până la FIBA EuroBasket 2017. Pe cine urmărim la Cluj și ce e important de știut înainte de start

Lucian Vârtan 6 august 2017

După organizarea Campionatului Mondial de Sanie pe piste naturale, în februarie, a Campionatului European de Box pentru sportivi cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, o lună mai târziu, iar în aprilie a Campionatul European de Gimnastică Artistică Petrom 2017, România este din nou gazda unui Campionat European, alături de Finlanda, Israel și Turcia. Începând cu 1 septembrie, Sala Polivalentă din Cluj găzduiește grupa C a Campionatul European de Baschet Masculin, cunoscut și sub denumirea FIBA EuroBasket.

Ce e important de știut înainte de start

  • Este o competiție aflată la începutul unui nou ciclu olimpic, ceea ce înseamnă că vom vedea atât jucători consacrați cât și jucători dornici tineri să se afirme;
  • EuroBasket 2017 este a 40-a ediție a întrecerii continentale masculine și a doua oară când este organizat de mai multe țări, după ediția din 2015, când gazde au fost Franța, Croația, Germania și Letonia;
  • Este pentru prima dată când România se va număra printre țările organizatoare;
  • Ultima prezență a naționalei României la turneul final european a avut loc în urmă cu 30 de ani, în 1987, când s-a clasat pe locul 12;
  • În 31 august încep meciurile din grupele A (Helsinki) și B (Tel Aviv), iar din 1 septembrie cele din Grupa B (Cluj) respectiv grupa D (Istanbul);
  • Ediția din acest an reunește 24 de echipe la start;
  • Este ultima ediție care se va desfășura o dată la doi ani, după acest Campionat European perioada între două competiții continentale va crește la 4 ani.

Pe cine urmărim la Cluj

Echipe precum Spania, Croația, Muntenegru, Cehia sau Ungaria vor fi adversarele României în grupa C, care se va desfășura la Cluj. Cu siguranță cea mai așteptată prezență este cea a Spaniei, campioană europeană en-titre, de trei ori medaliată cu aur (2009, 2011, 2015). De asemenea, echipa iberică e campioană mondială și multiplă medaliată, iar la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 a câștigat bronzul. Cel mai important jucător al spaniolilor este Pau Gasol, care activează în NBA la San Antonio Spurs, MVP-ul ediției de anul trecut, când numai în finală a reușit 25 de puncte și 12 recuperări.

Și echipa Croației are un cuvânt de spus în această grupă, chiar dacă la ultima ediție a EuroBasket s-a clasat pe locul 9. Bojan Bogdanovic, transferat în această vară de Indiana Pacers, şi Dario Saric (Philadelphia 76ers) sunt cei mai importanți jucători din echipa Croației. Alți baschetbaliști importanți prezenți la Cluj sunt maghiarul Adam Hanga, cehul Jan Vesely sau muntenegreanul Nikola Vucevici.

Echipa României

Cu mai puțin de o lună până la startul Campionatului European, echipa națională de baschet a României se află într-o misiune dificilă, deoarece nu a mai fost prezentă la un turneu european de 30 de ani. În plus, faptul că jucătorii vor evolua în fața propriilor suporteri poate aduce o presiune în plus, lucru subliniat și de antrenorul Marcel Țenter, pe site-ul Federației:

„Avem o misiune dificilă, după trei decenii de absență la un turneu final. Cea mai mare dorință a noastră este să arătăm publicului că putem juca baschet. Este o presiune enormă să joci în fața propriilor suporteri într-o competiție europeană de asemenea anvergură și suntem conștienți de faptul că așteptările sunt foarte mari. Trebuie să ne bucurăm de fiecare meci pe care-l vom disputa, mai ales că vom întâlni adversari extrem de puternici și experimentați.

Lotul naționalei nu este definitivat, însă jucătorii aflați în pregătiri sunt: Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache, Alexandru Olah, Emanuel Câțe, Rolland Torok, Cătălin Baciu, Nandor-Levente Kuti, Bogdan Nicolescu, Radu Vîrnă, Jordan Watson, Titus Nicoară, Radu Paliciuc, Iulian Orbeanu, Cătălin Petrișor, Octavian Popa-Calotă, Adrian Tudor. Dintre aceștia, trei jucători – Kuti, Tudor și Vîrnă – au anumite probleme medicale pe care staff-ul tehnic încearcă să le rezolve în timp util.

Cele două meciuri de pregătire jucate recent la București împotriva Israelului, pe lângă faptul că au fost utile naționalei, chiar dacă au fost pierdute, au adus și o noutate în cadrul echipei – pe Giordan Lee Watson, jucător american în proces de naturalizare, așteptat cu entuziasm de către antrenorul naționalei. Pe lângă acesta, Federația Română de Baschet mai are în vedere naturalizarea altor doi jucători străini – Christopher Cooper Williams și Scottie Wilbekin.

Potrivit site-ului oficial al FRB, naționala va reveni la Cluj după turneul amical din Grecia care începe pe 6 august (unde întâlnește țara gazdă, Ucraina și Marea Britanie). Pe 17 august, va pleca în Letonia pentru alte două meciuri de pregătire, împotriva țării gazdă și a Lituaniei. Se va întoarce apoi la Cluj pentru a pune la punct ultimele detalii înaintea începerii competiției. Atmosfera în cadrul echipei „vulturilor” este una încurajatoare, lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, în special modul de concentrare al echipei la fiecare partidă, aspecte subliniate de Vlad Moldoveanu – component al naționalei – pe blogul său după meciurile împotriva Israelului.

PROGRAMUL GRUPEI C

Meciurile se vor desfășura în intervalul 1-7 septembrie, iar primele patru clasate din fiecare grupă vor merge mai departe spre fazele finale. Turneul final al EuroBasket – sferturi, semifinale și finalele – se va desfășura la Istanbul, oraș gazdă al grupei D. Toate meciurile grupei C vor fi transmise în direct de TVR şi TVR HD. Poate cea mai importantă modificare pentru acest campionat european o reprezintă extinderea capacității Sălii Polivalente din Cluj – de la 7.227 de locuri, sala va ajunge acum la 10.000 de locuri.

Vineri, 1 septembrie

ora 15:00 Ungaria-Croaţia

ora 17:45 Spania-Muntenegru

ora 20:30 România-Cehia

Sâmbătă, 2 septembrie

ora 15:00 Muntenegru-Ungaria

ora 17:45 Cehia-Spania

ora 20:30 Croaţia-România

Luni, 4 septembrie

ora 15:00 Ungaria-Cehia

ora 17:45 Muntenegru-Croaţia

ora 20:30 Spania-România

Marţi, 5 septembrie

ora 15:00 Cehia-Muntenegru

ora 17:45 Croaţia-Spania

ora 20:30 România-Ungaria

Joi, 7 septembrie

ora 15:00 Cehia-Croaţia

ora 17:45 Ungaria-Spania

ora 20:30 Muntenegru-România

Biletele pentru Grupa C a Eurobasket 2017 pot fi cumpărate de pe site-ul Eventim.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.