Mesajul unei sportive pentru noi toți: „Trebuie să facem mai mult. Trebuie să fim mai buni. E responsabilitatea tuturor”

Andreea Giuclea 11 iulie 2019

Fotbalista Megan Rapinoe a apărut dansând în fața sutelor de oameni strânși în fața Primăriei din New York la ceremonia de încheiere a paradei prin care jucătoarele Statelor Unite ale Americii au sărbătorit titlul mondial câțigat în Franța – al doilea consecutiv, al patrulea din istorie. De patru zile, de când au încheiat turneul, jucătoarele Americii dansează fără încetare, cu o rezistență uluitoare la oboseală, jet-lag, alcool: în vestiar și la petreceri, în avionul de întoarcere și pe iahturi, la ceremonii de decernare de premii și la petreceri pe marginea piscinei.

Miercuri, au dansat într-un autocar descoperit cu care au străbătut celebrul bulevard „Canyon of Heroes” de pe Broadway, golit de mașini și umplut de suporteri de toate vârstele – dar mai ales de tinere fete -, îmbrăcați în tricourile echipei și fluturând steagul Americii, ca la o paradă întârziată de 4 iulie, a cărei mesaj unitar a fost egalitatea, unitatea, diversitatea. Pentru că, în ciuda euforiei, petrecerilor și șampaniei care-a curs (multă!), jucătoarele n-au uitat niciun moment de ce au fost acolo. Printre momentele de sărbătoare, s-au împărțit în grupuri de câte două-trei și au făcut turul televiziunilor, au dat interviuri, au ținut discursuri, au primit premii și au continuat să vorbească despre cum vor să schimbe lumea și modul în care societatea privește fetele, dar și băieții.

Parcă nimeni nu face asta mai bine decât Megan Rapinoe, căpitanul și liderul acestei echipe. Și nicicând n-a arătat-o mai bine decât miercuri, la finalul paradei, în fața clădirii primăriei pe care stătea scris cu litere mari One Nation. One Team, sloganul echipei. După ce-a intrat cu trofeul în mână și a dansat pe acordurile melodiei lui DJ Khaled „All I do is Win”, după ce-au vorbit ceilalți doi căpitani ai echipei – Alex Morgan și Carli Lloyd – și președintele Federației Americane de Fotbal, Carlos Cordeiro, Megan s-a apropiat de microfon și-a ținut un discurs care-a devenit rapid viral.

A transmis mesaje despre unitate și colaborare, despre acceptarea diversității și despre cum e responsabilitatea fiecăruia dintre noi să construim lumea mai bună, mai inclusivă, mai echitabilă și mai curajoasă în care vrem să trăim, mesaje prin care a arătat poate mai clar ca niciodată de ce lupta pentru egalitate pe care o duc sportivele e mai mult decât asta; e doar un pas dintr-o luptă pentru o lume mai bună pe care trebuie s-o ducem toți, spune Megan. Nu e doar despre sport, pentru că sportul nu e izolat de restul societății, dar oferă o platformă atât de bună de pe care să porți astfel de discuții și să oferi un exemplu.

A început prin a le mulțumi colegelor de echipă, pe care le-a descris ca fiind „rezistente, puternice, cu un simț al umorului, pur și simplu badass.”

A mulțumit antrenorilor, echipei medicale, echipei de suport, masorilor, bucătarilor, echipei media, echipei de securitate.

I-a mulțumit și președintelui Federației Americane de Fotbal, care vorbise înaintea ei și fusese huiduit și întrerupt cu scandări despre „equal pay”, subliniind importanța colaborării. Deși au dat în judecată Federația pentru discriminare, jucătoarele au recunoscut des pe parcursul turneului mondial că, deși sunt recompensate diferit față de bărbați, primesc mult mai mult sprijin din partea Federației decât alte țări, și de asta domină fotbalul internațional.

Apoi, s-a întors către toți cei din fața ei și le-a spus că ține și de ei: „Trebuie să facem o treabă mai bună. Trebuie să iubim mai mult și să urâm mai puțin. Trebuie să ascultăm mai mult și să vorbim mai puțin. Trebuie să știm că asta e responsabilitatea tuturor. A fiecărei persoane de aici, și a fiecărei persoane care nu e aici. A celor care nu vor să fie aici. A celor care sunt de acord și care nu sunt de acord. E responsabilitatea noastră să facem lumea în care trăim un loc mai bun.

Echipa asta face o treabă minunată în a-și asuma această misiune și a se folosi de platforma pe care o are. Da, suntem sportive. Da, suntem fotbaliste. Da, suntem femei. Dar suntem mai mult de atât. Și voi sunteți mai mult de atât. Sunteți mai mult decât fani, decât susținători ai sportului. Sunteți cei care mergeți pe străzile astea în fiecare zi. Interacționați cu comunitatea voastră în fiecare zi. Cum o faceți mai bună? Cum faceți oamenii din jurul vostru mai buni? Familia voastră? Cei mai apropiați prieteni? Cei mai apropiați 10, 20, 100 de oameni?

E responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Au fost atât de multe controverse în ultimii ani. Și eu am fost victima lor, dar le-am și perpetuat. Îmi pare rău pentru unele lucruri pe care le-am spus, dar nu pentru toate. Însă e vremea să ne unim. Conversația asta a ajuns într-o nouă etapă. Trebuie să colaborăm, e nevoie de toată lumea.

Asta e provocarea mea pentru voi toți: Faceți ce puteți. Faceți ce trebuie să faceți. Ieșiți afară și priviți în jurul vostru. Fiți mai mult. Fiți mai buni. Fiți mai mari decât ați fost până acum.

Echipa asta vă arată ce puteți deveni când faceți asta. Vă rog s-o luați ca un exemplu. Am luat atât de multe pe umerii noștri ca să putem fi aici azi, să sărbătorim cu voi. Și am făcut-o zâmbind. Faceți și voi la fel, pentru noi.”

Foto: Al Bello / Getty Images

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.