Minunea nu se produce. România pierde cu Hong Kong într-un meci în care merita (și putea) mai mult

Ciprian Rus 3 mai 2018

Încărcate pozitiv de calificarea de pe primul loc din Grupa C și de victoriile cu Taipei și Coreea de Nord, jucătoarele Naționalei de tenis de masă priveau cu mare încredere spre meciul cu Hong Kong. Deși stăteau mai bine și în topurile mondiale individuale, și în ierarhia favoritelor pe echipe, jucătoarele asiatice puteau fi bătute dacă româncele prindeau ziua lor bună. Numai că acea zi nu a fost azi. Dimpotrivă.

Extrem de competitiva echipă a României, cu Eliza Samara și Bernadette Szocs venite neînvise din grupe și cu o jucătoare de calitatea și experiența Danei Dodean ca a treia paletă, a întâlnit o trupă foarte solidă tehnic și foarte concentrată mental a statului Hong Kong, care a ieșit cu bine din toate momentele complicate ale partidei.

Eliza Samara – Ho Ching Lee 1-3 (9-11, 5-11, 12-10, 9-11)

Liderul echipe noastre, Eliza Samara, a deschis duelul împotriva lui Ho Ching Lee. Jucătoarea noastră nu o mai bătuse pe Lee din 2010, de opt ani, când Lee era mult mai puțin experimentată ca acum.

Eliza a intrat greu în meci, s-a văzut condusă cu 7-2 în primul set și, chiar dacă a salvat două mingi de set, nu a putut recupera. A cedat și setul doi, la 5, pe seama mai multor greșeli neforțate, dar a revenit spectaculos în setul 3 – primul moment când a apărut cu adevărat la conducerea meciului – și a punctat pentru 1-2. Într-un set al patrulea în care a luat câteva mingi spectaculoase, i-au lipsit țiva milimetri în situații-cheie pentru a câștiga.

Bernadette Szocs – Hoi Kem Doo 2-3 (11-3, 4-11, 6-11, 11-9, 9-11)

Bombă de energie, Bernadette Szocs a intrat ca un taifun în meciul cu Hoi Kem Doo. A condus din start cu 6-1 și 8-2, și, cu un joc variat și rapid de atac, a câștigat primul set la 3. Dar supradoza de încredere nu i-a priit lui Bernadette, care i-a făcut cadou seturile 2 și 3 lui Doo. Și-a revenit în setul 4, cu mari emoții, după ce a pierdut mai multe mingi consecutive de la 9-5.

Rar poți vedea un sportiv mai motivant luptând pentru România ca Bernadette Szocs! A explodat după fiecare punct ca și cum fiecare punct câștigat i-ar fi adus un mare trofeu, a făcut tragedie după fiece punct pierdut, pentru ca apoi să se întoarcă perfect concentrată la masă. Un spectacol în sine doar să o vezi jucând. A condus în decisiv până la 7, a egalat la 8 și la 9, pentru ca la minge de meci, adversara să facă un punct norocos, cu fileul.

O victorie, perfect posibilă de altfel, a lui Bernadette, chiar dacă ar fi venit împotriva unei adversare mai bine clasate, ne-ar fi dat șanse bune să întoarcem meciul. Înfrângerea sa, nemeritată și ghinionistă, a lovit puternic în încrederea echipei.

Dana Dodean – Minnie Soo 0-3 (9-11, 4-11, 4-11)

Meciul al treilea, dintre Dana Dodean și Minnie Soo avea să fie cel mai scurt. Despărțite de 60 de locuri în clasamentul mondial, unde Soo e în top 40, Dana și Minnie au jucat de la egal la egal doar în primul set. Dana a condus lejer până la 8, dar s-a văzut învinsă la 10. Nici sângele rece, nici serviciul său special n-au mai ajutat-o, pentru că, la fel ca în precedentele meciuri, toate mingile la limită au căzut în favoarea adversarelor.

*

România pierde cu 0-3, dar scorul e prea sever. Jucătoarele noastre ar fi meritat măcar un punct și, de acolo, șansa de a relansa meciul.

Zi istorică pentru sportul mondial

Ziua de azi putea fi o zi istorică pentru România și pentru tenisul de masă european, dacă Samara, Szocs și Dodean reușeau să spargă zidul asiatic și să se califice în semifinalele Mondialelor. Însă ziua de azi va rămâne oricum una istorică pentru tenisul de masă și pentru sportul mondial: cu doar câteva ore înaintea duelului dintre România și Hong Kong, reprezentativele celor două țări coreene, care aveau meci direct în sferturi, au refuzat să lupte una împotriva celeilalte.

Inspirate de recenta întâlnire la vârf dintre liderii Coreei de Nord și a celei de Sud, jucătoarele au cerut permisiunea organizatorilor de a forma o echipă comună pentru semifinale. În ovațiile întregii săli de la Halmstad, organizatorii au trecut peste regulamente și au certificat accederea în runda următoare a unei echipe reunite, sub numele de Coreea.

După rezultatele de azi, China va întâlni Hong Kong-ul, iar Japonia echipa reunită a Coreei, pentru cele două locuri în marea finală.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.