„Play-off” de infarct. CFR l-a trimis la cardiolog pe Dan Petrescu, FCSB le dă fibrilații fanilor: Iașiul schimbă liderul și ne mai vindecă de „scenarită”

Ciprian Rus 7 mai 2018

Mai era un sfert de oră din Poli Iași – FCSB, și Qaka oprește prin fault o fază de atac a oaspeților în preajma careului de 16 metri. Se aruncă avântat la intercepție, dar nu prinde decât tibia adversarului. Căzut la pământ, își pune mâinile în cap, știe clar de urmează: cartonaș galben, al doilea în meci, apoi cel roșu. Nici nu îndrăznește să se ridice.

Toată săptămâna fusese numai despre el. Despre cum Gigi Becali l-a ofertat să vină din vară la FCSB pe o sumă frumușică de transfer și pe un salariu pe măsură. Strategia nu e nouă, Gigi Becali a „transferat”, în ultimii ani, cel puțin trei loturi în preajma meciurilor directe cu echipele celor hărăziți pentru tricoul roș-albastru. Qaka e doar ultimul dintr-o lungă listă, dar efectul a fost același ca de obicei. „Scenarita” a pus imediat stăpânire pe fotbalul românesc. S-a spus că prețul ar fi fost, de fapt, o mită ascunsă pentru a facilita victoria liderului și pentru a-i apropia și mai mult trofeul de campioană. Unde mai pui faptul că Iașiul deja îi împiedicase pe cei de la CFR, luptând cu îndârjire în meciul terminat la egalitate, 1-1, în Copou?!

Cu 15 minute înainte de finalul meciului de la Iași, semnele stăteau în picioare. Qaka își lăsa echipa în zece, victoria urma să fie, de-acum, la cheremul liderului. Ce-i drept, FCSB nu jucase mare lucru până în acel moment, dar ocaziile bune avute de „alb-albaștri” treceau, pentru microbistul crescut cu teoria blatului, mai degrabă a ratări intenționate decât a încercări de a pune bețe în roate adversarului.

Numai că, în frunte cu un Frăsinescu fabulos, ajutat de portarul Rusu și de Panțâru, dar și de o linie de mijloc parcă fără splină, Iașiul a rezistat eroic asaltului de final al FCSB-ului. Cu 5 minute înainte de prelungiri, Nicolae Dică și-a adus aminte de „invenția” cu Planic în atac, cu care și-a salvat pielea nu o dată în „play-off”. De data asta, mișcarea avea să-l coste: Iașiul a scăpat pe o contră, iar Andrei Cristea, fostul stelist care acum câteva etape le scotea peri albi clujenilor, a adus victoria gazdelor și a schimbat, aproape decisiv, soarta titlului: FCSB trece pe doi, la un punct de CFR, și are o deplasare tare grea la Craiova…

„Am demonstrat pe teren că Poli Iași e o echipă cu onoare. Să-și ceară scuze cei care ne-au aruncat cuvinte urâte. Se știu foarte bine cei care sunt. Nu am jucat să încurcăm pe cineva, am jucat pentru noi, dar ne-au durut vorbele lor.” – Andrei Cristea, căpitanul lui Poli Iași

D’ale noastre

„Nu avem valoare! 10 jucători, niciunul nu are valoare, nu e bărbat. Tănase simulează, Budescu nu putea să facă o preluare. Teixeira e singurul fotbalist din echipă. CFR nu are valoare, dar are războinici în teren. Nu am niciun fotbalist adevărat în teren. Nu poți să te duci în Liga Campionilor cu asemenea fotbaliști.” – Gigi Becali, finanțator FCSB

„Budescu joacă la mișto, deși ia 30.000 de euro pe luni. Păi ce, mă, Budescu e Dumnezeu? I-am zis lui Budescu să nu mai bată cornerul pe poartă. Ce, îl interesează? El joacă numai la mişto, călcâie, şi ia sute de mii pe an. Să îmi ofere CFR un milion pe el şi îl dau. Pierde toate mingile marele fotbalist, nu poate să facă o preluare. Alibec la revedere să plece și el. Teixeira îl las liber și gata.” – Gigi Becali

Penaltiul care poate schimba soarta titlului

Toată drama de la Iași nu ar fi fost posibilă fără finalul de pomină de sâmbătă, de la Cluj. Într-un meci pe care l-au controlat cu autoritate, CFR-iștii au marcat în minutul 75, printr-un șut bombă al căpitanului Camora. Numai că blestemul prelungirilor avea să lovească din nou la Cluj: rămași în zece oameni după eliminarea lui Boli, „vișiniii” s-au văzut nevoiți să improvizeze în defensivă, iar retragerea lui Djokovic în centrul apărării avea să-i coste un penalti acordat în minutul 90.

Și tribuna, și banca tehnică a CFR-ului s-au prăbușit ca la un trăsnet. Doar Arlauskis a rămas țeapăn pe picioare. A împins tare în ele, plonjând în dreapta la șutul lui Gustavu de la punctul cu var. A respins în față, de unde Camora, care a furat (bine de tot) startul după fluierul arbitrului, a respins, salvându-și echipa a doua oară.

După ce a trecut, într-un singur minut, de la agonie la extaz, Dan Petrescu, vulcanicul antrenor al CFR-ului, a chemat doctorul în biroul său de la stadion, acuzând probleme cardiace.

Ce urmează

Cu două etape rămase de disputat din „play-off”, situația luptei la titlu se schimbă radical. CFR trece din nou pe locul 1, cu un punct în față și cu un program mai ușor decât al FCSB-ului.

Clujul are deplasare la Astra și meci acasă cu Viitorul, FCSB are un meci foarte complicat la Craiova, apoi meci acasă cu Astra.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.