Ramario Benzar și Răzvan Marin, despre necesarul pariu pe tinerețe și personalitate. O altfel de avancronică pentru România – Danemarca

Ciprian Rus 22 martie 2017

Apariția lui Romario Benzar ca titular în prima reprezentativă, la chiar primul meci din actualele preliminarii, a fost cea dintâi surpriză (plăcută) din era Christoph Daum și unul dintre câștigurile certe cu care am rămas după un traseu sinuos, cu multe puncte pierdute în primele cinci jocuri.

Daum promisese să nu aibă „parti pris”-uri, iar selecționarea și titularizarea fundașului dreapta de la Viitorul era semnul că toți cei care se remarcă vor avea șansa lor în noul proiect al echipei naționale.

Răzvan Marin, fostul coleg al lui Romario Benzar de la Viitorul, a fost și el printre primii care a înțeles asta și a profitat din plin. Ambițios și matur, tânărul fiu al fostului internațional Petre Marin, a debutat cu dreptul în tricoul galben, iar consistența jocului său i-a adus imediat un transfer în străinătate, la Standard Liege.

Am profitat de primul antrenament al “tricolorilor” înaintea meciului cu Danemarca de la Cluj-Napoca pentru a-i provoca tocmai pe ei, “debutanții lui Daum”, la un dialog despre emoțiile pașilor spre prima reprezentativă, despre influența Viitorului și a lui Gică Hagi în carierele lor, dar și despre necesarul pariu pe tinerețe și personalitate la echipa națională. Adică despre ce e cu adevărat important pentru fotbalul românesc, dincolo de scorul de duminică împotriva Danemarcei.

Benzar: “Am fost învățați să nu jucăm în funcție de adversar”

Romario Benzar ne dă motive de încredere pentru viitor și ne povestește câteva dintre secretele și sfaturile cu care Gică Hagi i-a ajutat pe el și pe Răzvan Marin, ca și pe mai tinerii lor colegi de la Under 21, să facă pasul spre fotbalul mare:

  • “De la cei mai tineri jucători de la Academie, cu toții jucăm la fel, trebuie să jucăm cu personalitate, nu avem voie să jucăm în funcție de adversar. Noi trebuie să ne facem jocul nostru.”
  • “La naționala de juniori deja sunt foarte mulți jucători de la Viitorul, cred că în curând va fi la fel și la echipa mare, pentru că Academia produce în continuare jucători de valoare. Ați văzut cum este Coman acum, Casap sau Țâru, jucători care oricând poți să fie selecționați la prima reprezentativă.”

Marin: „Calificarea se va juca până în ultima etapă”

La rândul său, Răzvan Marin ne dă motive de încredere în prezent. Ne-a povestit despre cum decurge adaptarea sa la rigorile fotbalului occidental și despre cum sunt văzuți și ceilalți “belgieni” cu care, mai mult ca sigur, va face echipă în linia mediană a naționalei. Dacă el, Stanciu, Chipciu și Rotariu pot face față la acel nivel, de ce n-ar putea spera și România să învingă Danemarca?

  • “Cred că m-am adaptat foarte bine la Liege, colegii m-au primit foarte bine, iar asta a făcut acomodarea mai ușoară. Campionatul belgian e exigent, pune accent pe viteză și pe forță, se practică un joc deschis. Dar noi, românii care am mers până acum acolo, ne-am adaptat destul de bine și sper să mai vină și alți colegi, care să facă pasul mai sus în carieră.“
  • Meciul cu Danemarca e important, trebuie să-l câștigăm, dar nu cred că e un meci decisiv, pentru că, după părerea mea, calificarea se va juca până în ultima etapă. La lot e o atmosferă foarte bună, iar la Cluj sunt sigur că toată lumea ne va susține, biletele sunt deja epuizate și ne bucură enorm acest lucru.”
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.