Reportaj din Foro Italico, unde David Popovici s-a apropiat la șapte sutimi de secundă de recordul mondial la 100 de metri liber

Andreea Giuclea 12 august 2022

Înotătorii au un mod aparte de-a merge, o relaxare în pas care contrastează cu concentrarea din priviri dinaintea unui concurs important. Merg agale pe marginea bazinului, unii cu căști în urechi, discută ultimele detalii cu antrenorii, fac câteva mișcări de stretching, apoi sar în bazin pentru încălzirea dinaintea sesiunii de după-amiază din a doua zi a Europenelor de natație de la Roma.

Printre ei e și David Popovici, poate cel mai relaxat dintre toți. Doar a venit la Roma să se distreze, cum spune de fiecare dată. E locul potrivit pentru asta, sub soare, cu muzică în boxe, nori pufoși deasupra și o briză ușoară, ai putea crede că ești la o petrecere la piscină, dacă în ea n-ar fi cei mai buni înotători din Europa.

Cu prosopul pe umeri, înotătorul de 17 ani a ajuns la ora 17:15 pe marginea bazinului pentru încălzirea dinainte semifinalei de 100 de metri liber, după ce în calificările de dimineață stabilise un nou record al competiției, 47.20. A discutat ultimele detalii cu antrenorul, apoi a sărit în apă, pe culoarul 2, unul din cele umbrite. A înotat câteva bazine, a repetat ca de obicei startul, întoarcerile și finișul, cu Adrian Rădulescu urmărindu-l atent de pe margine; a glumit cu alți înotători și cu ceilalți antrenori din staff-ul României. După aproximativ 30 de minute, a ieșit, și-a pus din nou prosopul pe umeri și a pleacat împreună cu echipa sa spre bazinul din interior.

A revenit la 18:30 în fața tribunei deja pline de spectatori care au suportat cu stoicism soarele italian de august și au făcut gălăgie la cele trei finale câștigate de sportivii lor înaintea semifinalei la 100 de metri liber. A făcut mișcările obișnuite de încălzire, s-a stropit cu câțiva stropi, a scuipat apă ca un delfin. E ritualul său înaintea fiecărei curse, dar de data asta pare executat cu mai mult calm, cu mai multă lejeritate.

A pornit al doilea, a întors primul după 50 de metri și, pe a doua lungime de bazin, s-a distanțat în stilul caracteristic, părând din nou să înoate fără efort. Când a atins peretele și pe ecran s-a afișat timpul, italienii din tribună s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat îndelung, în vreme ce el le-a zâmbit din apa bazinului său preferat.

E un standing ovation pentru adolescentul român și pentru cele 46,98 de secunde ale sale. Un best-time, un nou record european de seniori (precedentul era al rusului Kliment Kolesnikov, cu 47,11), un nou record mondial de juniori și al patrulea cel mai bun timp din istorie. La șapte sutimi de recordul mondial de seniori (46.91) stabilit de Cesar Cielo în 2009, tot aici, la Roma, despre care se vorbește din nou la masa presei, în zona mixtă, printre spectatori, în social media.

David, care va împlini 18 ani în luna septembrie, a devenit azi cel mai tânăr înotător care a coborât sub 47 de secunde pe suta de metri; Cielo și Caeleb Dressel au reușit asta la vârsta de 22 de ani, Alain Bernard la 25. Mai mult, David a stabilit acum cel mai bun timp din istorie pe a doua lungime (24, 05), lucru care-i face pe experți optimiști că recordul mondial al lui Cielo va fi bătut curând.

 

Dar David spune că nu simte presiune. „Pentru acest an, cred că ne-am cam îndeplinit ce ne doream la Mondiale. Dar de ce să ne oprim aici, nu ne forțează nimeni să ne oprim. Dar tot ce vreau să obțin, și de aici și de la Mondialele de Juniori care urmează, e să mă distrez. Medaliile, recordurile sunt doar un bonus. Dacă reușim să ne simțim bine, vom fi mulțumiți”, a spus în prima zi.

După semifinală, s-a îmbrățișat în apă cu italianul Lorenzo Zazzari, apoi a ieșit și-a făcut o plecăciune către tribune, cu un zâmbet larg pe chip. Cum făcuse și la Europenele de Juniori de la Otopeni, în fața suporterilor români. Acum, din tribuna unde a fluturat un steag tricolor îl privesc părinții și câțiva prieteni. Nu s-a oprit în zona mixtă pentru declarații, ca să ajungă cât mai repede la refacere.

Îl așteaptă o zi importantă, în care va încerca să câștige titlul european și la seniori. Poate chiar să ofere un răspuns tuturor întrebărilor despre recordul mondial, și să-și îndeplinească astfel visul de-a fi cel mai rapid înotător din istorie. Dar o zi în care cel mai important rămâne să se distreze, așa cum doar el știe s-o facă.

Finala lui David la 100 de metri e sâmbătă seară, de la 19:22, în direct pe TVR 1.

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.