România – Senegal, preview | Naționala României caută reacția potrivită. Ce putem aștepta în meciul cu Senegal

Andrei Năstase 1 decembrie 2019

În Kumamoto, un oraș care îți arată, sâmbătă seară, și chipul lui tineresc, chiar petrecăreț, așa cum îl vezi traversând pe jos zona centrală – un hibrid între nou cu vechi, între tehnologie și tradițional -, naționala României a avut o noapte lungă. 

Imediat după înfrângerea dură cu Spania, nici Cristina Neagu, nici Anca Polocoșer și nici Tomas Ryde n-au putut vedea prea multe motive de optimism. Ne-au spus fiecare că „asta nu e fața României, ne vom strădui să arătăm mult mai bine în următoarele meciuri”, că „trebuie să ne revenim acum foarte repede, trebuie să fim gata să o luăm de la început”. Și că „înfrângerea asta a fost un duș rece, dar nu ne vom pierde încrederea. Vom merge înainte, vom lupta în continuare și vom încerca să nu mai facem greșelile pe care le-am făcut azi. Sunt sigură că mâine vom juca un meci mai bun. Am încredere în echipa mea, știu ce putem face”, a promis Polocoșer, una dintre tinerele jucătoare ale României care joacă în premieră la un Mondial.

Acest mâine a venit foarte, foarte repede, și e greu de spus dacă ăsta e un lucru bun pentru echipa antrenată de Ryde și Costică Buceschi. „Aici (la un turneu final) e nevoie de altă reacție, e un proces foarte diferit de cel pe care jucătoarele îl cunosc din campionatele interne, unde meciurile se joacă la distanță de trei-patru zile. Acum, în două sau trei ore trebuie să fii gata să o iei de la început. Am ales câteva jucătoare care să se ocupe de situația asta; jucătoarele cu experiență le vor ajuta pe cele mai tinere”, ne-a explicat Ryde, care acum patru ani, alături de echipa lui de atunci – mult mai experimentată, e drept – a reușit să întoarcă startul slab de turneu și să meargă până în ultima zi a Mondialului din Danemarca. Atunci, Naționala a obținut și cea mai recentă medalie a ei – bronzul.

E greu să te gândești la o reușită similară în Japonia. Prea multe absențe, prea puțin timp pentru schimbarea sistemului, prea devreme pentru Cristina Neagu, motive pentru insucces ar fi destule. Și totuși, naționala României are șansa unor răspunsuri formatoare: o reacție bună acum, într-un moment complicat, poate întări echipa pentru experiențe viitoare. O revenire curajoasă după înfrângerea aspră cu Spania ar transmite un semnal clar că nu e vorba doar de putință, ci mai ales de voință. Sigur că ambiția singură nu poate forma relații de joc peste noapte – nici măcar în nopțile lungi. Nu e de ajuns să vrei ca să și poți, dar e obligatoriu să vrei și să arăți asta cu fiercare ocazie.

Or Senegal, în a doua zi de concurs (ora 11.00), pare ocazia perfectă. Jucătoarele din Africa s-au bătut bine cu Muntenegru (care a câștigat destul de greu, 29-25) și nu vor face mai puțin nici cu România. Cum loc pentru greșeli nu mai e – nu la meciul acesta, în orice caz -, e interesant de văzut dacă Ryde și Buceschi vor încerca să ofere handbalistele tinere experiența de care au nevoie. Va putea fi odihnită Cristina Neagu, sau e nevoie de ea în teren pentru ca relațiile cu celelalte jucătoare de la linia de nouă metri să se lege mai bine? Vom vedea.

Tot în grupa României, Spania joacă cu Ungaria, iar Kazakhstan cu Muntenegru, echipa antrenată de Per Johansson și Adi Vasile.

*

Programul României în Grupa C

România – Senegal, 1 decembrie, 0ra 11.00

România – Kazakhstan, 3 decembrie, 0ra 12.00

Muntenegru – România, 4 decembrie, 0ra 8.00

România – Ungaria, 6 decembrie, ora 12.00

Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia nu vor avea emoții cu China, Argentina și Republica Congo.

 

Foto: FRH

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.