Sorana spune că nu e magie, doar muncă. „Înainte mă grăbeam de multe ori, atacam o minge care nu era de atacat”. Cum și-a îmbogățit jocul?

Adrian Țoca 19 ianuarie 2017

După o absență considerabilă din meciurile de Slam, Sorana are o oportunitate frumoasă la Australian Open, dar în același timp rămâne concentrată pe imaginea de ansamblu și pe o disciplină despre care simte că îi face bine. Spune că s-au egalizat valorile în circuit, că oricine poate să bată pe oricine, iar diferența este dată de consistență. Este exact ceea ce încearcă să adauge jocului ei.

Sorana a venit surâzând în centrul de presă, după victoria cu Carla Suarez Navarro. Și ca în vremurile bune, au reapărut și jurnaliști de limbă engleză.

“Mă simt excelent! Nu am mai ajuns până în runda a treia a unui slam de ceva vreme. Toată munca depusă este, dintr-odata, răsplătită, iar toate sacrificiile nici nu mai contează”, a început Sorana, mulțumită că și-a păstrat concentrarea în condiții de joc diferite față de precedentul meci. “Nu a mai fost atât de cald, în schimb, foarte mult vânt, care bătea la un moment dat un pic din toate direcțiile.” Apoi, întrebată de Courtney, a reluat inclusiv câteva din ideile amintite deja în discuția anterioară cu 30-0.

Abordarea mentală pentru 2017

Clar că anul trecut a fost unul foarte bun pentru mine, din toate punctele de vedere. Am început de foarte jos în clasament, și am reușit să recuperez. Am avut niste victorii importante, am reînceput să joc turneele mai mari. Mie-mi plac turneele mari, îmi plac terenurile mari. Intrând în off-season cu toate datele astea, trebuia doar să lucrez la lucrurile știute. Am spus mereu că atunci când ceva funcționează, nu trebuie modificat radical.

Facem aceleași lucruri la antrenament, în fiecare zi, foarte disciplinat. Lucrez cu antrenorul meu zi de zi, sunt foarte mulțumită cu el, comunicăm foarte bine. M-a luat în primire când eram cam pe locul 250… E probabil cel mai bun antrenor cu care am lucrat. Comunicarea noastră este excelentă, iar el are foarte multă experiență. Odată cu intrarea în noul an, eu am abordat o atitudine foarte pozitivă.

Pe ce s-a pus accent în perioada de antrenare din extra-sezon?

Tenisul a devenit un sport foarte fizic în ultima vreme, așa că am pus accent pe asta. Toată lumea pare acum în formă, toată lumea se mișcă mai bine, comparativ cu vremea când am început eu să joc în circuit. Pe atunci, nimeni nu avea antrenor de fitness sau fizioterapeut. Toți eram ceva mai plinuți, iar acum cam toți jucătorii par a avea o formă fizică impecabilă. Tenisul a evoluat mult în ultimii câțiva ani și e nemaipomenit. Ne-am tot stimulat unii pe alții să devenim mai buni, iar nivelul este foarte ridicat în momentul ăsta.

Pe măsură ce ne apropiam de începutul sezonului, am început să lucrăm la partea de constanță. Eu am un joc agresiv, pot lovi mingea cu putere, dar am nevoie de acea constanță care să mă țină în puncte. Nu a fost nicio magie, doar multă muncă. Nu e nicio coincidență, primești înapoi ceva direct proporțional cu munca pe care o depui la pregătire.

Explicarea schimbării serviciului

Da, am făcut schimbări din cauza umărului. Am schimbat cu totul serviciul în decembrie 2015 pentru că îmi tot revenea durerea, așa că am adoptat acest tip de serviciu scurtat. Simt că în felul ăsta este mult mai puțină presiune pe umăr, mișcarea e mai ușoară, dar mi-a luat ceva vreme să mă obișnuiesc cu ea.  Sunt destul de mulțumită de serviciul meu acum, și cred că am revenit la o calitate bună a serviciului. Eu am avut un serviciu foarte puternic, iar acum, încet incet, ajung în acea zonă din nou. Dacă discutăm despre viteză, sigur, nu servesc la fel de puternic ca în trecut, dar lucrez foarte mult la poziționarea serviciului în teren, ca să compensez pentru acei câțiva kilometri la oră pierduți prin modificarea serviciului.

Retragerea Anei

Eu cam știam de ceva vreme. Am discutat mult despre retragerea ei. Pentru mine e o pierdere mare, pentru că am rămas fără cea mai bună prietenă în circuit. De fiecare dată când ajungeam la Melbourne, îi trimiteam un mesaj să o întreb la ce oră mergem la cină. I-am trimis și acum un mesaj, doar că era în Anglia, și eu am întrebat-o la ce oră ne vedem pentru cină…

A fost greu să ne obișnuim cu idea, dar e nemaipomenit de fericită, a avut o carieră deosebită, a fost numărul 1 mondial, a câștigat un Grand Slam, și jos pălăria pentru modul în care a decis să se retragă, în termenii ei. A fost o retragere elegantă, o respect imens și știu că este foarte fericită în viața de după tenis, și știu că va mai veni în circuit să ne vedem din când în când.

Continuarea discuției cu Sorana, pe 30-0.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.