Un meci cât tot turneul: România privește cu încredere spre sferturi, dar Cehia crede în surprize

Andrei Năstase 11 decembrie 2017

Totul de la zero, totul de la început. Mulți spun că România își începe abia azi Campionatul Mondial și, chiar dacă e o forțare, miza meciului cu Cehia (ora 18.30) e atât de importantă încât nu-i poți contrazice până la capăt.

„Probabil că la un Campionat European am fi fost în semifinale cu punctele făcute în prima fază, dar acum nu avem nimic. Trebuie să jucăm de la început. Trebuie să uităm această primă săptămână fantastică, nimic nu mai contează”, ne-a spus Ambros Martin, imediat după antrenamentul de ieri. Tot ce contează acum e meciul următor, și parcă niciodată n-a fost declarația asta mai convingătoare.

De meciul cu Cehia – primul joc eliminatoriu al acestui Mondial – depind multe. În primul rând, obiectivul propus la început de turneu, clasarea în primele șase. În rând secund, percepția generală: dacă vor atinge sferturile de finală, atât jucătoarele, cât și suporterii lor vor lua orice victorie următoare ca pe-un cadou. Până atunci, însă, echipa se va simți datoare să bată Cehia și, tocmai din pricina asta, presiunea va fi pe România. Aici stă avantajul Cehiei și, până la proba contrarie, e singurul avantaj al adversarei.

Chiar înainte de joc, ziarista Bětuška Vejrostová ne-a spun mai multe despre o echipă a Cehiei a cărei principală armă rămâne spiritul: „echipa noastră e foarte unită, este o excelentă atmosferă în vestiar, jucătoarele sunt relaxate și nu simt nicio presiune. Și-au îndeplinit deja principalul obiectiv – au ajuns în fazele eliminatorii – de acum înainte totul va fi o surpriză plăcută”, ne-a explicat ea.

Alt punct forte este echilibrul întregului grup. Când o jucătoare nu prinde ziua ei bună, alta poate să o înlocuiască fără probleme. Totuși, dacă e să numim câteva jucătoare cheie, ele sunt Luzumová și Hrbkova, care au jucat foarte bine până acum, la fel ca Jerabkova sau Rysankova.

Antrenorul Jan Basny a spus, înainte de meciul ăsta, că „jocul României se ridică sau se prăbușeșete odată cu Neagu”, oferind un indiciu privind intențiile lui din defensivă. În rest, tot Basny a declarat că jucătoarele lui simt și ele că pot face un meci foarte bun contra României: „ele știu foarte bine că România e favorita, dar faptul că nu au nimic de pierdut le va ajuta – nimeni nu simte nicio presiune.“

Aici se va juca meciul dinaintea meciului. Și, dacă Ambros Martin reușește să-și ferească jucătoarele de apăsarea mizei, atunci asta va fi prima lui reușită. Altfel, gândul eliminării cu Cehia poate dezechilibra, pentru că orice altceva în afara calificării va fi considerat prea puțin – insufiecient. Nu neapărat pentru că optimile de finală nu înseamnă ceva – chiar înseamnă -, ci pentru că bunul parcurs din grupe a creat așteptări. Cât de mari, greu de spus, dar impresia este că România a prins un adversar accesibil și trebuie să profite.

Așa arată calculele hârtiei. Sigur, cele patru-cinci surprize de la acest turneu ne-au arătat deja până unde te duce teoria, așa că Ambros Martin și jucătoarele lui nu vor să stea pe călcâie. Chiar dacă s-a calificat în optimile de finală cu o singură victorie importantă, cea cu Polonia, din debutul grupei, Cehia se va bucura acum de toată atenția României.

Odihnite cu Franța, Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Valentina Ardean Elisei, Melinda Geiger sau Crina Pintea și-au refăcut rezervele de energie și, alături de inepuzizabila Aneta Udriștioiu, vor încerca să înceapă puternic. „Este foarte important să începem tare. Vrem să ne apărăm bine , să nu le oferim goluri simple și să construim de aici“, a spus Aneta la ultima întâlnire cu presa.

Începutul acesta bun ar fi o premieră pentru România la Mondialul din Germania, de vreme ce principalele trei meciuri din grupă au fost mai degrabă curse de urmărire. Tot o premieră ar fi ca întregul joc să se lege în același timp, iar apărarea și atacul să meargă la fel de bine concomitent. Asta e o dorință specială pentru Ambros Martin și o ambiție foarte clară pentru jucătoare.

„Dacă vă amintiți, în unele momente am jucat foarte bine în apărare, în alte meciuri am câștigat pentru că am jucat foarte bine în atac. Trebuie să găsim un echilibru, asta încercăm să facem. Dar nu este foarte uşor, pentru că suntem la echipa naţională. Chiar și la cluburi ai nevoie de timp pentru a pune la punct anumite lucruri, cu atât mai mult aici. Dar pentru a trece în turul următor este clar că trebuie să jucăm şi mai bine“, a spus Martin, înainte să vorbească despre argumentele Cehiei: o echipă care a acumulat deja experienţă la turneele finale, un grup care a progresat foarte mult în ultimul an.

„Cehia e un adversar incomod, pentru că are multă calitate în atac și înscrie foarte multe goluri la fiecare meci. În ultimul joc cu Ungaria (pierdut cu 29-30) au fost acolo tot meciul, nu au renunțat deloc. Va fi un joc foarte dificil, sunt foarte rapide, au un foarte bun joc de contraatac, au interi puternici, o jucătoare excelentă în Luzumova, extreme bune, portari buni. Este o echipă completă.“

Invitat să vorbească despre Iveta Luzumova, jucătoarea antrenată de Herbert Müller la Thuringer, spaniolul a spus că ea e cea mai completă jucătoare a Cehiei, că ea poate împinge echipa înainte: „cred că multe lucruri se învârt în jurul ei, dar nu trebuie să uităm de ceilalți interi – au aruncări foarte bune. Extremele sunt foarte rapide pe contraatac, pivotul are calități bune și, în general, Cehia are o echipă frumoasă care care poate juca cu combinaţii diferite și complexe, foarte greu de citit de apărare.“

Cu toate astea, atât Ambros Martin, cât și jucătoarele României vor căuta să se concentreze pe propriul joc. „Cehia a jucat foarte bine și la Europeanul de anul trecut, țin minte meciul nostru cu ele, n-a fost deloc ușor, am câștigat pe final. Dar acum e un alt meci, trebuie să ne concentrăm asupra noastră“, a concluzionat Martin.

Într-adevăr, jocul cu Cehia din 2016 nu mai are legătură cu cel de azi. Atunci, meciul nu era decisiv, acum este; atunci, România și-a odihnit jucătoarele pentru un alt meci hotărâtor, cel pierdut cu Danemarca o zi mai târziu, la un singur pas de semifinale; acum, echipa națională va încerca să-și răspundă, în jocul cu Cehia, la o întrebare mai veche: cât de bine putem juca dacă totul se leagă în același timp? 

România – Cehia începe la 18.30 și e transmis de Telekom Sport

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.