Viitorul – punct de plecare. Naționala de tineret conduce grupa pentru Euro și încearcă să alunge dezamăgirea de la echipa mare

Ciprian Rus 5 septembrie 2017

Dacă Naționala mare tocmai a depus armele în lupta pentru Mondialele din Rusia, după înfrângerea dureroasă din Muntenegru, echipa de tineret condusă de Daniel Isăilă tocmai a făcut primii pași importanți ai traseului pentru Europenele U21 din Italia.

După o victorie fără istoric, 2-0 în Liechtenstein, în iunie, „tricolorii” mici au început meciurile tari ale grupei: o deplasare în Bosnia-Herțegovina și un meci acasă cu Elveția. Două nume care ar da mari fiori primei reprezentative s-au dovedit a fi adversari cu care generația lui Hagi junior se poate lupta de la egal la egal.

Jucătorii lui Daniel Isăilă au dovedit o bună capacitate de reacție în ambele partide, revenind pe tabelă după ce au fost conduși, de fiecare dată, cu 1-0.

Mai întâi vineri, la Zenica, Nedelcu și-a dat un autogol în minutul 21, însă România a egalat prin atacantul Pușcaș, 11 minute mai târziu. După pauză, rezervele trimise inspirat pe teren de către Isăilă, tinerii FCSB-iști Coman și Man, au câștigat meciul, care s-a terminat 3-1.

Deja instalată pe primul loc al grupei, România U21 a avut marți seara șansa să își consolideze poziția înaintea meciurilor dure cu Portugalia și Țara Galilor, două dintre favoritele grupei. Obiectiv bifat pentru „tricolori”, care puteau scoate, totuși, mai mult decât un 1-1 cu Elveția, la Ovidiu.

Deloc întâmplător, naționala de tineret a început programul meciurilor pe propriul teren tocmai la Ovidiu, în fieful Viitorului, proiectul girat de Gică Hagi care îi oferă lui Daniel Isăilă scheletul primului „11”. Contra Elveției, nu mai puțin de cinci titulari au trecut prin mâna lui Hagi – Manea, Cicâldău, Nedelcu, Hagi junior și Coman. Puștii care acum doi-trei ani erau la stadiul de tinere speranțe joacă acum la echipe tari ca CFR Cluj, FCSB sau Fiorentina, iar Daniel Isăilă are așteptări mari de la ei.

Așteptări confirmate doar în parte la Ovidiu, unde România a revenit prin atacantul lui Benevento, George Pușcaș, după ce o eroare ne-a costat un gol în poarta căpitanului Ionuț Radu, de la Avellino.

Nedelcu și Coman puteau aduce victoria României în minutele 61 și 62, dar mingile lor au fost scoase spectaculos de portarul oaspeților.

Aflată la începutul unui nou ciclu, cu jucători foarte tineri, Naționala U21 are șansa de a gestiona un start bun, cu 7 puncte din trei partide. Urmează, în noiembrie, două meciuri cruciale, cu Portugalia acasă și cu Țara Galilor în deplasare, dar partea bună e că Daniel Isăilă a reușit să lege un „11” care sună chiar bine – I. Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, A. Radu – Cicâldău, Nedelcu – Costache, Hagi, Fl. Coman – Pușcaș – și de la care lumea așteaptă lucruri mari nu doar la lot, ci și la echipele lor de club.

Nu va fi ușor, chiar Isăilă ne spunea la început de mandat că e convins că îl așteaptă o muncă titanică. „Dar am entuziasm, lucrez cu mare plăcere și voi face tot ce îmi stă în putință să îi conving pe jucători că tot ce le cer e spre binele lor”, ne mai spunea selecționerul.

„Greul de abia acum începe. Adversarii ne vor lua în serios de acum încolo. Egalul cu Elveția e un rezultat muncit, dar e cel corect. Am fost naivi, am pierdut mingea cu ușurință și le-am pus în valoare calitățile.” – Daniel Isăilă, selecționerul României U21

Lotul convocat de Daniel Isăilă

Portari: Ionuț Radu (Avellino), Cătălin Cabuz (AFC Hermannstadt);

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (FC Dinamo), Alexandru Pașcanu (Leicester City), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Andrei Radu (Aris Limassol), Florin Ștefan (Juventus București);

Mijlocași: Dragoș Nedelcu (FCSB), Dennis Man (FCSB), Marius Chelaru (CSM Poli Iași), Marco Dulca (Swansea), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Mihai Dobre (Bournemouth), Valentin Costache (FC Dinamo), Ianis Hagi (ACF Fiorentina), Olimpiu Moruțan (FC Botoșani), Alexandru Cicâldău (FC Viitorul);

Atacanți: Adrian Petre (Esbjerg), George Pușcaș (Benevento Calcio), Florinel Coman (FCSB).

Clasamentul Grupei 8

1  România 3 2 1 0 6:2 7
2  Elveția 3 1 1 1 2:4 4
3  Țara Galilor 1 1 0 0 3:o 3
4  Bosnia-Herțegovina 3 1 0 2 7:4 3
5  Portugalia 0 0 0 0 0:0 0
6  Liechtenstein 2 0 0 0 0:8 0

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.