LEAD
Echipa națională de handbal

Ambros Martin, înaintea Campionatului Mondial: „Știm că putem învinge pe oricine, dar cred că și oricine ne poate învinge pe noi”

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

La o zi distanță de frumoasa victorie cu Brazilia, în ultimul meci al Trofeului Carpați, l-am invitat pe selecționerul Ambros Martin la o introducere în atmosfera unui Campionat Mondial de care ne mai despart doar câteva zile. Ce-i de reținut după turneul amical de la Craiova, care-i atmosfera la echipa, care sunt așteptările lui și cum arată grupa și șansele României?

Uite câteva răspunsuri:

Concluzii după Trofeul Carpați

De la primul la ultimul meci am văzut îmbunătățiri, nu vorbesc de rezultate, că am câștigat sau am pierdut. Dar în primul meci, cu Polonia, am fost destul de deconectate de la competiție, așteptând ca publicul să ne ajute să ne conectăm la miză. Și când am reușit, în reprriza a doua, a fost târziu, și nu am avut forța și resursele necesare să câștigăm. Dar s-a văzut o schimbare importantă în atitudinea echipei. În meciul doi, cred că atitudinea a fost bună și asta ne-a ajutat să câștigăm. Și cu Brazilia cred că a fost un test foarte bun, două echipe care în ultimii ani au obținut medalii la campionatele mondiale, și care trec printr-un moment de schimbare, dar au încă jucătoare bune.

Nu cred că victoria cu Brazilia a fost importantă pentru încredere, ci să vedem că am luptat în fiecare moment al meciului, pentru fiecare minge, construind fundația în echipă, prin apărare. Cred că asta ne-am propus, obiectivul principal pe care l-am avut în meciul ăla a fost să facem un efort mare în apărare, să comunicăm mult. Și cred că asta ne poate ajuta, poate să ne dea încredere pentru Mondial, nu neapărat rezultatul. Pentru că apărarea va fi foarte importantă la un astfel de turneu.

Așteptările 

Am propriile mele așteptări. E prima oară când particip la un campionat mondial. Sunt entuziasmat, îmi place să mă simt așa. Dar în privința echipei, o să ne concentrăm așteptările doar asupra primului meci, cu Paraguay. Primul meci, apoi al doilea. Asta va fi abordarea colectivă, nu voi impune niciun alt obiectiv, nicio altă așteptare dincolo de primul meci.

Grupa României

Știm că putem învinge pe oricine, dar cred că și oricine ne poate învinge pe noi. Depinde de moment. Poate că Paraguay e o necunoscută. Cred că cu Angola toată echipa simte că vrea să-și ia revanșa pentru ce s-a întâmplat la Olimpiadă, dar eu cred că trebuie să avem grijă și la asta. Trebuie să tratăm toți adversarii cu aceeași seriozitate, să uităm ce s-a întâmplat în trecut. Să respectăm și Angola, și Paraguay, chiar dacă nu sunt foarte cunoscute. Dar trebuie să ne concentrăm asupra noastră. Dacă noi muncim bine în echipă, la final e mai bine decât să te concentrezi asupra celorlalți.

Așa că nu mă gândesc la stilul altor echipe, ne concentrăm pe stilul nostru și cum putem să-l facem mai bun de fiecare dată. Cred că puținele antrenamente pe care le-am avut și pe care o să le mai avem sunt foarte importante pentru a reuși asta. Normal că vorbim și de adversare, dar fundamental, ne concentrăm asupra noastră.

Stilul de joc al României

Cred că avem resurse pentru a face un joc bun în apărare, care poate să le ajute pe tinerele portărițe. Și pornind de aici, putem obține contratacuri bune. Dacă ne apărăm bine, avem potențial să facem asta. Nu neapărat contratacuri directe, dar pe faza a doua. Cred că în (jocul) pozițional avem iar jucătoare importante, care la cluburile lor își asumă multă responsabilitate, și care pot s-o ajute pe Cristina Neagu, să-i mai ia de pe umeri din această responsabilitate. Ea se poate simți mai liniștită și poate să vadă mai clar când trebuie să acționeze. Dar și restul pot să contribuie, să-și asume responsabilitatea.

Presiunea ultimei medalii din 2015

Uite, cred că e important ca toată lumea să știe că medalia din 2015 a fost justificată și meritată, dar a fost acum doi ani. Au câștigat-o și nu le-o va lua nimeni. Acum vom lupta – toată echipa – pentru un nou campionat, pentru cele trei medalii puse la bătaie. Și e un campionat deschis. Dar ce-a fost, a fost în trecut, cu echipa de atunci. Acum nu mergem să apărăm nimic, e un turneu nou, cu trei medalii noi. Și o vom lua meci cu meci. Așa cum nu mă uit în față, nu mă uit nici în spate. Nu mă uit la ultimul weekend, care îți dă medaliile, ci doar la sâmbătă, 2 decembrie, Paraguay.

Despre Ana Maria Berbece și încrederea în jucătoarele tinere

Nu văd niciun risc, m-a surprins în mod pozitiv fata asta de 18 ani și nu văd niciun risc în vârsta ei. Cred că își va îndeplini rolul cât va putea de bine, sperăm că va reuși să-și controleze emoțiile și că, dimpotrivă, emoțiile astea vor ajuta. Ea e foarte mândră, își dorește mult să participe la Mondial, trebuie să profităm de asta. E o jucătoare curajoasă. O văzusem în videouri, auzisem despre ea, rapoartele erau bune. Și când am văzut că o jucătoare de 18 ani, la primul ei meci internațional, iese în circulație și aruncă de la 9 metri… Asta nu e ceva simplu, normal. Și m-a surprins că la primul ei meci internațional, la 18 ani, nu la 24-25, nu se vedea câi ani are pe teren. Nu te uitai și ziceai: Hei, uite-o pe jucătoarea tânără, hai s-o atacăm pe ea! Nu părea așa. Asta m-a surprins. Nu văd presiune pe ea, nu cred că faptul că părinții ei au fost handbaliști o vor influența negativ, ci pozitiv, îi pot da sfaturi, susținere. Dar e clar că trebuie s-o protejăm, eu și echipa tehnică trebuie s-o protejăm de atmosfera de la turneu, de presă, să nu se simtă responsabilă, sau mai puțin responsabilă din cauza vârstei.

Dacă privește viitorul cu optimism

Sunt optimist într-un mod realist. Dar optimismul meu nu merge mai departe de Paraguay.

*

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.

Echipa României va ataca Mondialul cu obiectivul locurilor patru-opt, dar cu visul unei noi medalii, după bronzul câștigat acum doi ani, în Danemarca.

Lotul României pentru Mondial

Portărițe: Denisa Dedu și Yulia Dumanska

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Ana Maria Popa (fostă Iuganu)

Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir Florianu și apărătoarea Gabi Szucs

Coordonatori: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu

Pivoţi: Crina Pintea, Cynthia Tomescu și Timea Tătar

Interi dreapta: Melinda Geiger și Ana Maria Dragut

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Ana Maria Berbece, mezina echipei

 

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design