LEAD
Echipa națională de handbal

Ambros Martin, înaintea Campionatului Mondial: „Știm că putem învinge pe oricine, dar cred că și oricine ne poate învinge pe noi”

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

La o zi distanță de frumoasa victorie cu Brazilia, în ultimul meci al Trofeului Carpați, l-am invitat pe selecționerul Ambros Martin la o introducere în atmosfera unui Campionat Mondial de care ne mai despart doar câteva zile. Ce-i de reținut după turneul amical de la Craiova, care-i atmosfera la echipa, care sunt așteptările lui și cum arată grupa și șansele României?

Uite câteva răspunsuri:

Concluzii după Trofeul Carpați

De la primul la ultimul meci am văzut îmbunătățiri, nu vorbesc de rezultate, că am câștigat sau am pierdut. Dar în primul meci, cu Polonia, am fost destul de deconectate de la competiție, așteptând ca publicul să ne ajute să ne conectăm la miză. Și când am reușit, în reprriza a doua, a fost târziu, și nu am avut forța și resursele necesare să câștigăm. Dar s-a văzut o schimbare importantă în atitudinea echipei. În meciul doi, cred că atitudinea a fost bună și asta ne-a ajutat să câștigăm. Și cu Brazilia cred că a fost un test foarte bun, două echipe care în ultimii ani au obținut medalii la campionatele mondiale, și care trec printr-un moment de schimbare, dar au încă jucătoare bune.

Nu cred că victoria cu Brazilia a fost importantă pentru încredere, ci să vedem că am luptat în fiecare moment al meciului, pentru fiecare minge, construind fundația în echipă, prin apărare. Cred că asta ne-am propus, obiectivul principal pe care l-am avut în meciul ăla a fost să facem un efort mare în apărare, să comunicăm mult. Și cred că asta ne poate ajuta, poate să ne dea încredere pentru Mondial, nu neapărat rezultatul. Pentru că apărarea va fi foarte importantă la un astfel de turneu.

Așteptările 

Am propriile mele așteptări. E prima oară când particip la un campionat mondial. Sunt entuziasmat, îmi place să mă simt așa. Dar în privința echipei, o să ne concentrăm așteptările doar asupra primului meci, cu Paraguay. Primul meci, apoi al doilea. Asta va fi abordarea colectivă, nu voi impune niciun alt obiectiv, nicio altă așteptare dincolo de primul meci.

Grupa României

Știm că putem învinge pe oricine, dar cred că și oricine ne poate învinge pe noi. Depinde de moment. Poate că Paraguay e o necunoscută. Cred că cu Angola toată echipa simte că vrea să-și ia revanșa pentru ce s-a întâmplat la Olimpiadă, dar eu cred că trebuie să avem grijă și la asta. Trebuie să tratăm toți adversarii cu aceeași seriozitate, să uităm ce s-a întâmplat în trecut. Să respectăm și Angola, și Paraguay, chiar dacă nu sunt foarte cunoscute. Dar trebuie să ne concentrăm asupra noastră. Dacă noi muncim bine în echipă, la final e mai bine decât să te concentrezi asupra celorlalți.

Așa că nu mă gândesc la stilul altor echipe, ne concentrăm pe stilul nostru și cum putem să-l facem mai bun de fiecare dată. Cred că puținele antrenamente pe care le-am avut și pe care o să le mai avem sunt foarte importante pentru a reuși asta. Normal că vorbim și de adversare, dar fundamental, ne concentrăm asupra noastră.

Stilul de joc al României

Cred că avem resurse pentru a face un joc bun în apărare, care poate să le ajute pe tinerele portărițe. Și pornind de aici, putem obține contratacuri bune. Dacă ne apărăm bine, avem potențial să facem asta. Nu neapărat contratacuri directe, dar pe faza a doua. Cred că în (jocul) pozițional avem iar jucătoare importante, care la cluburile lor își asumă multă responsabilitate, și care pot s-o ajute pe Cristina Neagu, să-i mai ia de pe umeri din această responsabilitate. Ea se poate simți mai liniștită și poate să vadă mai clar când trebuie să acționeze. Dar și restul pot să contribuie, să-și asume responsabilitatea.

Presiunea ultimei medalii din 2015

Uite, cred că e important ca toată lumea să știe că medalia din 2015 a fost justificată și meritată, dar a fost acum doi ani. Au câștigat-o și nu le-o va lua nimeni. Acum vom lupta – toată echipa – pentru un nou campionat, pentru cele trei medalii puse la bătaie. Și e un campionat deschis. Dar ce-a fost, a fost în trecut, cu echipa de atunci. Acum nu mergem să apărăm nimic, e un turneu nou, cu trei medalii noi. Și o vom lua meci cu meci. Așa cum nu mă uit în față, nu mă uit nici în spate. Nu mă uit la ultimul weekend, care îți dă medaliile, ci doar la sâmbătă, 2 decembrie, Paraguay.

Despre Ana Maria Berbece și încrederea în jucătoarele tinere

Nu văd niciun risc, m-a surprins în mod pozitiv fata asta de 18 ani și nu văd niciun risc în vârsta ei. Cred că își va îndeplini rolul cât va putea de bine, sperăm că va reuși să-și controleze emoțiile și că, dimpotrivă, emoțiile astea vor ajuta. Ea e foarte mândră, își dorește mult să participe la Mondial, trebuie să profităm de asta. E o jucătoare curajoasă. O văzusem în videouri, auzisem despre ea, rapoartele erau bune. Și când am văzut că o jucătoare de 18 ani, la primul ei meci internațional, iese în circulație și aruncă de la 9 metri… Asta nu e ceva simplu, normal. Și m-a surprins că la primul ei meci internațional, la 18 ani, nu la 24-25, nu se vedea câi ani are pe teren. Nu te uitai și ziceai: Hei, uite-o pe jucătoarea tânără, hai s-o atacăm pe ea! Nu părea așa. Asta m-a surprins. Nu văd presiune pe ea, nu cred că faptul că părinții ei au fost handbaliști o vor influența negativ, ci pozitiv, îi pot da sfaturi, susținere. Dar e clar că trebuie s-o protejăm, eu și echipa tehnică trebuie s-o protejăm de atmosfera de la turneu, de presă, să nu se simtă responsabilă, sau mai puțin responsabilă din cauza vârstei.

Dacă privește viitorul cu optimism

Sunt optimist într-un mod realist. Dar optimismul meu nu merge mai departe de Paraguay.

*

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.

Echipa României va ataca Mondialul cu obiectivul locurilor patru-opt, dar cu visul unei noi medalii, după bronzul câștigat acum doi ani, în Danemarca.

Lotul României pentru Mondial

Portărițe: Denisa Dedu și Yulia Dumanska

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Ana Maria Popa (fostă Iuganu)

Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir Florianu și apărătoarea Gabi Szucs

Coordonatori: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu

Pivoţi: Crina Pintea, Cynthia Tomescu și Timea Tătar

Interi dreapta: Melinda Geiger și Ana Maria Dragut

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Ana Maria Berbece, mezina echipei

 

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design