LEAD
Bundesliga

Dortmund are probleme serioase, Bayern nu e nici ea la adăpost. Iar Bundesliga ne oferă acum bătălia „parveniților‟

La șase zile după nebunia din Revierderby, lumea tot nu s-a săturat să întoarcă pe toate părțile una din cele mai remarcabile reveniri pe care a văzut-o campionatul german. Sau, din punctul de vedere al Borussiei, o capitulare fără echivalent în perioada modernă a clubului.

Aproape neobservată a trecut prima înfrângere a lui Bayern de la revenirea lui Heynckes, și tocmai la Mönchengladbach, unde antrenorul bavarezilor a făcut istorie pe teren și pe bancă. Tocmai împotriva fostului elev Dieter Hecking a venit eșecul, un 1-2 în care echipa a părut sleită de puteri și doborâtă de accidentări.

Așa că nu-i de mirare de ce evenimentele din jurul acestor două meciuri, puse într-un context mai larg, au dominat adunările generale ale acționarilor și membrilor desfășurate în ultimele zile, atât la München, cât și la Dortmund. Diferențe sunt multe și substanțiale, dar bilanțul și concluziile sunt curios de asemănătoare.

Griji pentru prezent și pentru viitor

Săracul Peter Bosz poartă și-așa o expresie melancolică în general. Cum o fi arătat olandezul în timpul unei ședințe în care a fost mustrat ca un elev în biroul directorului? În ciuda susținerii declarate, cuvintele președintelui Hans-Joachim Watzke sună ca un ultimatum: „Am așteptări clare de la tine, Peter, că veți clarifica totul săptămâna asta. Trebuie să ajungem foarte repede din nou pe calea cea bună. Calificarea în Champions League e prioritatea numărul unu.‟

Nu atât faptul că Dortmund e pe cinci, la trei puncte de Gladbach, cât trendul din ultimele două luni pun obiectivul ăsta la îndoială, cel puțin sub conducerea actuală. Echipa pur și simplu merge din rău în mai rău, iar grupul pare traumatizat de ce i s-a întâmplat săptămâna trecută cu Schalke. Nuri Șahin își spunea încă din timpul jocului că „așa ceva nu se poate întâmpla. Deja cu cinci minute înainte de pauză [la 4-0], ceva mergea rău.‟ Că au fost destui jucători care au văzut devreme semnele, dar n-au putut rezolva nimic la cabine, împreună cu antrenorul, e un verdict teribil pentru Bosz.

Dar și asta pălește în fața situației din tribune, unde publicația fanilor, SchwartzGelb.de, ne spune că s-au format deja tabere. Fluierăturile la adresa favoriților la finalul derbiului, din partea unui public atât de loial, sună ca un semnal de alarmă. Există mulți suporteri care au resentimente față de plecarea lui Tuchel și-i văd pe veteranii Șahin sau Schmelzer vinovați de „regicid‟.

Nicicând nu i-ar fi prins mai bine Borussiei un meci lejer, care să-i mai refacă încrederea de sine, și e aproape uluitor să-ți dai seama că ultima victorie în Bundesliga a venit la sfârșitul lui septembrie. Problema e că urmează o deplasare la Bayer Leverkusen, care pândește la un singur punct în urma „galben-negrilor”. Nu e imposibil ca finalul etapei s-o prindă pe Dortmund la jumătatea clasamentului, departe de visurile europene ale lui Watzke.

E ironic, așadar, că cei doi giganți ai fotbalului german anunță rezultate financiare record imediat după eșecuri pe teren. Sigur, în cazul lui Bayern, bogăția e mult peste cea a rivalei și grijile sportive sunt mult mai mici. Dar înfrângerea de duminica trecută a venit după câteva zile ciudate, care au mai ciobit puțin din armonia adusă de Heynckes.

Întâi, pe Uli Hoeneß l-a luat gura pe dinainte, nu tocmai o raritate: a sugerat într-un interviu că Heynckes ar putea rămâne la club dincolo de finalul sezonului. O declarație care a reușit să-l irite până și pe cel mai seren manager din Germania. „Nu știu ce l-a făcut să spună așa ceva‟ e echivalentul unei tirade furioase pentru Jupp. Asta l-a pus într-o poziție neplăcută pe colegul din conducere, Karl-Heinz Rummenigge, care a trebuit să clarifice la adunarea generală că înțelegerea rămâne validă: Heynckes va pleca în iunie. Între timp, accidentările o bântuie din nou pe Bayern, așa că toți au aruncat cu pietre în ținta preferată: mandatul lui Ancelotti. Italianul e acum vinovat pentru fiecare deget scrântit pe Allianz Arena, și la două luni după demitere.

Dar nu astea sunt motivele pentru grijile de la Bayern. Umbra mai mare o lasă starea fotbalului internațional. Rummenigge și Watzke știu prea bine că, deși topurile financiare le poziționează cluburile în elita europeană, PSG și Premier League au schimbat regulile jocului. Nici măcar bavarezii nu se pot lupta cu bogăția unui întreg stat sau cu generozitatea drepturilor de televizare din Anglia. Așa că ambele conduceri au ajuns la concluzia că trebuie să le ia pâinea de la gură celor care încearcă de ani buni să se țină la suprafață fără opulență. Bayern și Dortmund vor urmări de acum să identifice primele talentele tinere și să-și crească singure următorul Nezmar sau Mbappe. Sau următorul Pep Guardiola.

De aici și atenția obsesivă de care (nu) se bucură Julian Nagelsmann. Scriitorul Raphael Hoenigstein vede deja cum ambele echipe privesc insistent spre Hoffenheim. Motivele sunt evidente: nici Bosz, nici Heynckes nu sunt opțiuni de lungă durată. În ciuda rezultatelor slabe din ultima vreme (cam de când roiește presa în jurul său și-l întreabă de zvonuri), Nagelsmann e candidatul care iese în evidență. Întrebarea e dacă Bayern și Dortmund chiar vor avea răbdarea necesară cu cel de pe bancă și cei de pe teren, pentru a aplica planul ăsta.

Bătălia „parveniților‟

Nagelsmann are deocamdată treabă cu RB Leipzig, care vine în vizită pe Rhein-Neckar-Arena. Se întâlnesc, deci, cele mai disprețuite cluburi din Bundesliga. Ambele sunt privite ca echipe parvenite, balonate de miliardari cu prea puțin interes pentru însemnătatea comunitară a „jucăriilor‟ pe care și le-au cumpărat. Până și în birourile rivalelor din campionat e multă vrăjmășie – președintele lui Augsburg e de părere că Leipzig nu-și merită nici licența de participare în prima ligă.

Fanilor care asistă la partida asta nu le va păsa. Au lucruri mai importante în vizor. Pentru Hoffenheim, un loc de Champions League e încă posibil, dacă echipa iese din pasa proastă care i-a adus o singură victorie în ultimele șapte etape. RB are intenții și mai mărețe, mai ales după ce pasul greșit al lui Bayern a apropiat-o din nou la doar trei puncte de lider. Orice s-ar întâmpla, criticile vor fi doar zgomot de fundal pentru adversarele de sâmbătă după-amiază.

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design