LEAD
Bundesliga

Dortmund are probleme serioase, Bayern nu e nici ea la adăpost. Iar Bundesliga ne oferă acum bătălia „parveniților‟

La șase zile după nebunia din Revierderby, lumea tot nu s-a săturat să întoarcă pe toate părțile una din cele mai remarcabile reveniri pe care a văzut-o campionatul german. Sau, din punctul de vedere al Borussiei, o capitulare fără echivalent în perioada modernă a clubului.

Aproape neobservată a trecut prima înfrângere a lui Bayern de la revenirea lui Heynckes, și tocmai la Mönchengladbach, unde antrenorul bavarezilor a făcut istorie pe teren și pe bancă. Tocmai împotriva fostului elev Dieter Hecking a venit eșecul, un 1-2 în care echipa a părut sleită de puteri și doborâtă de accidentări.

Așa că nu-i de mirare de ce evenimentele din jurul acestor două meciuri, puse într-un context mai larg, au dominat adunările generale ale acționarilor și membrilor desfășurate în ultimele zile, atât la München, cât și la Dortmund. Diferențe sunt multe și substanțiale, dar bilanțul și concluziile sunt curios de asemănătoare.

Griji pentru prezent și pentru viitor

Săracul Peter Bosz poartă și-așa o expresie melancolică în general. Cum o fi arătat olandezul în timpul unei ședințe în care a fost mustrat ca un elev în biroul directorului? În ciuda susținerii declarate, cuvintele președintelui Hans-Joachim Watzke sună ca un ultimatum: „Am așteptări clare de la tine, Peter, că veți clarifica totul săptămâna asta. Trebuie să ajungem foarte repede din nou pe calea cea bună. Calificarea în Champions League e prioritatea numărul unu.‟

Nu atât faptul că Dortmund e pe cinci, la trei puncte de Gladbach, cât trendul din ultimele două luni pun obiectivul ăsta la îndoială, cel puțin sub conducerea actuală. Echipa pur și simplu merge din rău în mai rău, iar grupul pare traumatizat de ce i s-a întâmplat săptămâna trecută cu Schalke. Nuri Șahin își spunea încă din timpul jocului că „așa ceva nu se poate întâmpla. Deja cu cinci minute înainte de pauză [la 4-0], ceva mergea rău.‟ Că au fost destui jucători care au văzut devreme semnele, dar n-au putut rezolva nimic la cabine, împreună cu antrenorul, e un verdict teribil pentru Bosz.

Dar și asta pălește în fața situației din tribune, unde publicația fanilor, SchwartzGelb.de, ne spune că s-au format deja tabere. Fluierăturile la adresa favoriților la finalul derbiului, din partea unui public atât de loial, sună ca un semnal de alarmă. Există mulți suporteri care au resentimente față de plecarea lui Tuchel și-i văd pe veteranii Șahin sau Schmelzer vinovați de „regicid‟.

Nicicând nu i-ar fi prins mai bine Borussiei un meci lejer, care să-i mai refacă încrederea de sine, și e aproape uluitor să-ți dai seama că ultima victorie în Bundesliga a venit la sfârșitul lui septembrie. Problema e că urmează o deplasare la Bayer Leverkusen, care pândește la un singur punct în urma „galben-negrilor”. Nu e imposibil ca finalul etapei s-o prindă pe Dortmund la jumătatea clasamentului, departe de visurile europene ale lui Watzke.

E ironic, așadar, că cei doi giganți ai fotbalului german anunță rezultate financiare record imediat după eșecuri pe teren. Sigur, în cazul lui Bayern, bogăția e mult peste cea a rivalei și grijile sportive sunt mult mai mici. Dar înfrângerea de duminica trecută a venit după câteva zile ciudate, care au mai ciobit puțin din armonia adusă de Heynckes.

Întâi, pe Uli Hoeneß l-a luat gura pe dinainte, nu tocmai o raritate: a sugerat într-un interviu că Heynckes ar putea rămâne la club dincolo de finalul sezonului. O declarație care a reușit să-l irite până și pe cel mai seren manager din Germania. „Nu știu ce l-a făcut să spună așa ceva‟ e echivalentul unei tirade furioase pentru Jupp. Asta l-a pus într-o poziție neplăcută pe colegul din conducere, Karl-Heinz Rummenigge, care a trebuit să clarifice la adunarea generală că înțelegerea rămâne validă: Heynckes va pleca în iunie. Între timp, accidentările o bântuie din nou pe Bayern, așa că toți au aruncat cu pietre în ținta preferată: mandatul lui Ancelotti. Italianul e acum vinovat pentru fiecare deget scrântit pe Allianz Arena, și la două luni după demitere.

Dar nu astea sunt motivele pentru grijile de la Bayern. Umbra mai mare o lasă starea fotbalului internațional. Rummenigge și Watzke știu prea bine că, deși topurile financiare le poziționează cluburile în elita europeană, PSG și Premier League au schimbat regulile jocului. Nici măcar bavarezii nu se pot lupta cu bogăția unui întreg stat sau cu generozitatea drepturilor de televizare din Anglia. Așa că ambele conduceri au ajuns la concluzia că trebuie să le ia pâinea de la gură celor care încearcă de ani buni să se țină la suprafață fără opulență. Bayern și Dortmund vor urmări de acum să identifice primele talentele tinere și să-și crească singure următorul Nezmar sau Mbappe. Sau următorul Pep Guardiola.

De aici și atenția obsesivă de care (nu) se bucură Julian Nagelsmann. Scriitorul Raphael Hoenigstein vede deja cum ambele echipe privesc insistent spre Hoffenheim. Motivele sunt evidente: nici Bosz, nici Heynckes nu sunt opțiuni de lungă durată. În ciuda rezultatelor slabe din ultima vreme (cam de când roiește presa în jurul său și-l întreabă de zvonuri), Nagelsmann e candidatul care iese în evidență. Întrebarea e dacă Bayern și Dortmund chiar vor avea răbdarea necesară cu cel de pe bancă și cei de pe teren, pentru a aplica planul ăsta.

Bătălia „parveniților‟

Nagelsmann are deocamdată treabă cu RB Leipzig, care vine în vizită pe Rhein-Neckar-Arena. Se întâlnesc, deci, cele mai disprețuite cluburi din Bundesliga. Ambele sunt privite ca echipe parvenite, balonate de miliardari cu prea puțin interes pentru însemnătatea comunitară a „jucăriilor‟ pe care și le-au cumpărat. Până și în birourile rivalelor din campionat e multă vrăjmășie – președintele lui Augsburg e de părere că Leipzig nu-și merită nici licența de participare în prima ligă.

Fanilor care asistă la partida asta nu le va păsa. Au lucruri mai importante în vizor. Pentru Hoffenheim, un loc de Champions League e încă posibil, dacă echipa iese din pasa proastă care i-a adus o singură victorie în ultimele șapte etape. RB are intenții și mai mărețe, mai ales după ce pasul greșit al lui Bayern a apropiat-o din nou la doar trei puncte de lider. Orice s-ar întâmpla, criticile vor fi doar zgomot de fundal pentru adversarele de sâmbătă după-amiază.

Comentează articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Motive de optimism: în ciuda problemelor ei, Bundesliga poate să vadă jumătatea plină a paharului

17 februarie 2018
Danny Coposescu

În ultima vreme, am scris numai despre norii negri adunați fotbalului german. Asta şi pentru că nu există multe naţiuni care să fie atât de sobre şi auto-critice când vine vorba despre sportul lor naţional. Nemţii tratează „cel mai frumos lucru neimportant din lume‟ cu aceeaşi seriozitate reflexivă pe care o prescrie stereotipul – şi […]

Citeşte articolul
Seria „Samurai”

S-a întâmplat să fie aur. Povestea neromanțată a lui Tiberiu Dolniceanu

Foto: FRS
16 februarie 2018
Ciprian Rus

În toate biografiile romanțate ale marilor sportivi – și mai toate sunt romanțate – apare ceva, în primele 10-15 pagini, care anunță destinul fabulos de mai târziu. E, acolo, un episod din copilărie sau o întâlnire care capătă sens abia mai târziu, detaliile unui univers din care puștiul captiv va face, mai apoi, totul ca […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design