LEAD
CM de Handbal 2017

Drumul Crinei Pintea în handbal n-a fost obișnuit. „Premiul de MVP e rezultatul muncii mele de până acum. Sunt pe drumul bun”

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

„Acum mă văd altfel, cred că după turneul ăsta mă cunosc mai bine. Știam că pot, dar mi-am și demonstrat-o mie”, ne spunea Crina Pintea în urmă cu un an, la finalul unui Campionat European în care pivotul naționalei a părut să se reinventeze.

Dacă atunci a suplinit locul din apărare lăsat liber de retragerea Aureliei Brădeanu și de accidentarea Gabrielei Perianu, anul acesta – mai ales după retragerea Oanei Manea de la națională –, Crina a arătat cât de valoroasă e și în atac, devenind titular pe postul de pivot, și una din cele mai importante jucătoare ale României, meci de meci.

La fel a fost și contra Spaniei, a treia victorie a României la Campionatul Mondial. Cu patru goluri înscrise și un joc eficient în apărare, Crina a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului. Nu i-a venit să creadă.

„Îmi tot spuneau fetele <tu ești, Crina, tu ești>, și eu nu! Nu mă așteptam, dar mă bucur foarte mult, e munca mea de ani de zile, ușor-ușor se vede și e foarte important că sunt pe drumul pe care mi l-am dorit.”

Drumul Crinei în handbal n-a fost unul obișnuit. A început sportul abia la 16 ani, mai târziu ca alte jucătoare, și a avut mult de recuperat. După o copilărie grea, în care muncea de la 5 dimineața să-și ajute părinții, handbalul i-a intrat în suflet după ce-a văzut un meci la televizor. Și-a convins greu părinții s-o lase să plece de acasă, dar în cele din urmă s-a mutat la Vâlcea și a început să învețe baza pe care colegele ei o învățaseră cu ani în urmă.

Nu făcuse niciun sport, așa că a trebuit s-o ia de la zero: să învețe să alerge, să paseze, să prindă mingea. Pleca la antrenament la șapte dimineața, cu două tricouri și două sandwichuri în ghiozdan, și se întorcea seara, dar le-a spus părinților că nu se mai întoarce acasă decât în vizită. Ca să progreseze mai repede, s-a retras de la școală un an, în clasa a XI-a, și și-a petrecut toată ziua în sală. „Nu mi-am dorit altceva decât să muncesc și să-mi văd de visul meu. Stăteam toată ziua în sală, din sala de handbal în sala de forță.”

După un an la junioarele Oltchimului, a ajuns la Centrul de excelență de la Vâlcea, apoi a jucat la Zalău timp de șase ani, o perioadă care i-a scăzut încrederea în ea. A reînceput s-o câștige când s-a transferat în Germania, în 2015, iar acum acea încredere se simte și la echipa națională.

Jucătoarea lui Issy Paris acum, Crina Pintea e fericită că face parte dintr-o echipă care devine tot mai puternică de la meci la meci. Iar în meciul cu Spania, a simțit din plin forța grupului. „Simt echipa, simt ce ne dorim, de când am început să ne pregătim ne-am susținut tot timpul una pe cealaltă. Chiar e foarte important în momentele grele să ne susținem una pe cealaltă, asta s-a văzut și azi. Am fost conduse și ne uitam în ochii celeilalte și simțeam că ne susținem și ne transmiteam forță și energie și asta e foarte important pentru noi.”

„A fost un meci foarte tare, cu goluri puține, și e foarte important că noi am câștigat la final. Nu am renunțat niciun moment. Suntem foarte unite, ne susținem tot timpul. Nu ne gândim departe, rămânem cu picioarele pe pământ și luăm fiecare meci în parte, până la final.”

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
  • Laur0707

    Ce meci a facut Japonia cu Rusia! Pierdut la un gol, dar trebuiau sa primeasca 7m la ultima faza a meciului.

    Nu mi-as dori Japonia prin sferturi, daca si noi si ele ajungem acolo.

© 2018 Lead
Design: Live Design