LEAD
CM de Handbal 2017

Héroïques! Apărarea Franței se opune dinastiei Norvegiei. Franța este noua campioană mondială!

17 decembrie 2017
Lead.ro
0 comentarii

Franța gânditorului Olivier Krumbholz se mobilizează peste măsură, răstoarnă calculele hârtiei și reușește ceea ce părea imposibil: învinge Norvegia (!) și câștigă Campionatul Mondial! Federația Franceză poate fi mulțumită – deține titlurile mondiale și la feminin, și la masculin, iar următorul European al fetelor se va juca în Franța.

*

Franța, o echipă foarte echilibrată, excelent legată și interpretată de un Krumbholz pe cât de inspirat, pe atât de curajos, și-a jucat singura carte din buzunar, apărarea, cu o încrâncenare exemplară. Albastrele au reușit să rupă astfel ritmul unei echipe a Norvegiei care părea de neoprit, demonstrând încă o dată că apărarea, nu atacul, îți câștigă turneul.

Frustrată de la prima și până la ultima minge aruncată, Norvegia nu a mai reușit să arate nici măcar jumătate din efervescența cu care a spulberat Rusia și Olanda, în precedentele două meciuri. Și chiar dacă Mork, Loke și Kristiansen au avut o zi decentă, Oftedal, dar și portărițele Lunde și Grimsbo au fost de nerecunoscut.

În poarta cealaltă, Leynaud a apărat patru aruncări de la șapte metri și a reușit să intre, încă de la jumătatea primei reprize, în mintea unor jucătoare nordice agasate și așa de o linie defensivă cu adevărat zgârcită. Ar fi nedrept să spui că (doar) poarta Franței a făcut diferența în finală, dar faptul că Leynaud a încheiat meciul cu un procentaj de aproape 50% a contat enorm. Mai departe de atât, vedeta Franței a fost din nou echipa: un joc colectiv care a arătat mai bine fără minge, într-o apărare care și-a folosit mai bine picioarele decât brațele. Numai așa au izbutit franțuzoaicele să strângă la timp și să închidă și cele mai înguste culoare pe care Mork, Kristiansen și Oftedal le-au testat și tot testat până la limita răbdării.

Or, răbdarea a fost, este și va rămâne jocul favorit al lui Krumbholz, care a reușit să mute finala în termenii lui: lentă pe atac și iute în apărare, Franța a enervat Norvegia tocmai prin lipsa ritmului obișnuit. Fără să poată marca prin repuneri rapide, fără să poată juca pe faza a doua, Norvegia lui Thorir Hergeirsson a fost obligată să caute soluții într-o serie de atacuri poziționale construite, piesă cu piesă, în mintea lui Krumbholz.

Că nordicele au reușit să se întoarcă în meci de la 11-14 și 12-15, dar n-au putut să-și ducă revenirea până la capăt i se datorează și lui Allison Pineau – abia revenită după o accidentare complicată la gleznă -, care și-a împins echipa peste linia de sosire.

Poate că Franța, învinsă în primul ei meci de Slovenia, nu a fost neapărat cea mai bună echipă a acestui turneu, iar Norvegia va rămâne și de mâine „echipa de bătut” în handbalul feminin. Dar Pineau și colegele ei ne-au arătat încă o dată că determinarea, disciplina și un plan potrivit te pot duce foarte departe.

În meciul pentru bronz, Olanda Hellei Thomsen, antrenoarea CSM-ului, a câștigat fără dubii în fața Suediei.

 

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design