LEAD
CM de Handbal 2017

Héroïques! Apărarea Franței se opune dinastiei Norvegiei. Franța este noua campioană mondială!

17 decembrie 2017
Lead.ro
0 comentarii

Franța gânditorului Olivier Krumbholz se mobilizează peste măsură, răstoarnă calculele hârtiei și reușește ceea ce părea imposibil: învinge Norvegia (!) și câștigă Campionatul Mondial! Federația Franceză poate fi mulțumită – deține titlurile mondiale și la feminin, și la masculin, iar următorul European al fetelor se va juca în Franța.

*

Franța, o echipă foarte echilibrată, excelent legată și interpretată de un Krumbholz pe cât de inspirat, pe atât de curajos, și-a jucat singura carte din buzunar, apărarea, cu o încrâncenare exemplară. Albastrele au reușit să rupă astfel ritmul unei echipe a Norvegiei care părea de neoprit, demonstrând încă o dată că apărarea, nu atacul, îți câștigă turneul.

Frustrată de la prima și până la ultima minge aruncată, Norvegia nu a mai reușit să arate nici măcar jumătate din efervescența cu care a spulberat Rusia și Olanda, în precedentele două meciuri. Și chiar dacă Mork, Loke și Kristiansen au avut o zi decentă, Oftedal, dar și portărițele Lunde și Grimsbo au fost de nerecunoscut.

În poarta cealaltă, Leynaud a apărat patru aruncări de la șapte metri și a reușit să intre, încă de la jumătatea primei reprize, în mintea unor jucătoare nordice agasate și așa de o linie defensivă cu adevărat zgârcită. Ar fi nedrept să spui că (doar) poarta Franței a făcut diferența în finală, dar faptul că Leynaud a încheiat meciul cu un procentaj de aproape 50% a contat enorm. Mai departe de atât, vedeta Franței a fost din nou echipa: un joc colectiv care a arătat mai bine fără minge, într-o apărare care și-a folosit mai bine picioarele decât brațele. Numai așa au izbutit franțuzoaicele să strângă la timp și să închidă și cele mai înguste culoare pe care Mork, Kristiansen și Oftedal le-au testat și tot testat până la limita răbdării.

Or, răbdarea a fost, este și va rămâne jocul favorit al lui Krumbholz, care a reușit să mute finala în termenii lui: lentă pe atac și iute în apărare, Franța a enervat Norvegia tocmai prin lipsa ritmului obișnuit. Fără să poată marca prin repuneri rapide, fără să poată juca pe faza a doua, Norvegia lui Thorir Hergeirsson a fost obligată să caute soluții într-o serie de atacuri poziționale construite, piesă cu piesă, în mintea lui Krumbholz.

Că nordicele au reușit să se întoarcă în meci de la 11-14 și 12-15, dar n-au putut să-și ducă revenirea până la capăt i se datorează și lui Allison Pineau – abia revenită după o accidentare complicată la gleznă -, care și-a împins echipa peste linia de sosire.

Poate că Franța, învinsă în primul ei meci de Slovenia, nu a fost neapărat cea mai bună echipă a acestui turneu, iar Norvegia va rămâne și de mâine „echipa de bătut” în handbalul feminin. Dar Pineau și colegele ei ne-au arătat încă o dată că determinarea, disciplina și un plan potrivit te pot duce foarte departe.

În meciul pentru bronz, Olanda Hellei Thomsen, antrenoarea CSM-ului, a câștigat fără dubii în fața Suediei.

 

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design