LEAD
Baseball

Lecția de baseball. O poveste spusă de fostele legende din SUA pentru jucătorii Naționalei de baseball a României

România, în roșu, a învins selecționata pușcașilor marini americani cu scorul de 6-4
7 iulie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

De cum intri în baza sportivă a Parcului Studențesc Tei, atmosfera de sărbătoare se simte în aer. Un vânt cald duce până spre Barbu Văcărescu acordurile unor muzici country, împreună cu mirosul inimitabil de „burgers”. E 5 iulie, ziua de după Ziua Americii, iar sărbătoarea din curtea Ambasadei SUA de cu o zi înainte s-a mutat în parc, unde spiritul sportiv, relaxat, a luat locul atmosferei protocolare.

“Oficiala” terenului de rugby e dichisită ca de mare eveniment, baloane colorate în roșu-alb-albastru înveselesc atmosfera, iar gazonul e aranjat într-o improvizație de teren de baseball care aduce cu antrenamentele lui Christoph Daum la Naționala de fotbal. Numai că, pe teren, în locul lui Chipciu, Andone și Stancu sunt, îmbrăcați în roșu, nu în galben, echipierii Naționalei de baseball a României.

Jucătorii noștri fac încălzirea sub privirile a trei foste mari vedete din MLB, liga profesionistă de baseball din Statele Unite. Scott Erickson, LaTroy Hawkins şi Marlon Anderson au însoțit-o la București pe Sharon Robinson, fiica legendarului Jackie Robinson, cel care, acum exact 70 de ani, spărgea bariera rasială în Liga Profesionistă de Baseball. La capătul unui mini-turneu în care le-au vorbit copiilor despre baseball, toleranță și diversitate, cei patru invitați americani au asistat la un meci-revanșă între Naționala de baseball a României și o selecționată a pușcașilor marini americani cantonați la baza “Mihai Kogălniceanu”.

Mic dicționar de baseball: „Pitcher”, “catcher” și “home run”

Câteva sute de spectatori au asistat la un meci care, în ciuda inerentelor scăpări tehnice de cele două părți, a fost extrem de spectaculos, cu faze aplaudate îndelung, dar și cu explicații pertinente ale momentelor de joc și ale regulamentului de baseball oferite de MC-ul spectacolului.

“Pitcher”, “catcher”, “foul line”, “base”, “strike”, “foul ball” și, desigur, “home run” au fost cuvintele de ordine în Tei, acolo unde România s-a impus cu 6-4 într-un final încins de meci, după ce, la un moment dat, conducea cu un avans liniștitor.

Ai noștri, care câștigaseră și meciul tur, de la Constanța, pot fi cu atât mai mândri de victorie cu cât “pitcher”-ul echipei americane, jucătorul care aruncă mingea înspre adversarul cu bâta de baseball, a fost nimeni altul decât fostul mare jucător american LaTroy Hawkins.

Marlon Anderson: “Jucam baseball cu mingea de tenis și cu scândura”

Fost jucător la New York Mets, Washington Nationals sau LA Dodgers, Marlon Anderson e cel mai relaxat dintre invitații din Parcul Tei. Împarte peste tot autografe și zâmbete, dar nu se dă în lături nici de la indicații tehnice sau explicații pentru cei mai puțin avizați.

Cum te-ai apucat de baseball, Marlon?

– La mine, în Alabama, la 6-7 ani, asta făcea toată lumea. Cum plecau ai mei de acasă, cum fugeam cu prietenii pe un teren să dăm un baseball. Îți dai seama că pe vremea aia nu prea aveam noi echipamente serioase, dar tot nu ne lăsam! Țin minte că de multe ori jucam baseball cu o minge de tenis și cu un băț găsit pe undeva. Dar când ai pasiune, nimic nu te poate opri!

Ai găsit această pasiune și la copiii români cu care te-ai întâlnit zilele astea?

– Absolut! Asta m-a bucurat cel mai mult, să văd copii interesați, copii pasionați de baseball. Nimic nu se compară cu pasiunea copiilor pentru sport!

Crezi că avem pe ce construi în România în domeniul baseball-ului?

– Copiii sunt pasionați, nivelul echipei naționale este unul bun, se vede că le place jocul băieților voștri. Baseball-ul e un sport care cere multă practică. Asta le-am spus și pușcașilor noștri marini. Am vorbit un pic cu ei și toți mi-am spus că iubesc România. Acum, că am stat pe aici câteva zile, înțeleg și eu de ce.

Aaron Biggs și porția de “little”-și

Blonduț, emotiv și incredibil de tânăr, Aaron Biggs a fost unul dintre jucătorii echipei pușcașilor marini din SUA. A venit în țara noastră la începutul anului, iar meciul acesta împotriva României a fost chiar un eveniment pentru el. “A fost extraordinar, mi-a plăcut mult să joc cu echipa României. E prima oară când joc, a fost o competiție foarte frumoasă. Naționala voastră joacă foarte bine, chiar am fost surprins, știam că nivelul jocului nu e foarte dezvoltat în afara SUA”, îmi povestește Aaron la „interviul” de după meci.

Recunoaște că a tot încercat să joace „soccer”, dar nu-l prea asculta mingea, așa că s-a reîntors mereu la prima lui dragoste, baseball-ul. Îi pare rău că echipa lui a pierdut trofeul, dar ăsta nu-i decât un argument în plus să-și comande un premiu de consolare după meci, o porție de mici, după care e înnebunit de când a venit în România.

Josh și prietenii lui

La finalul meciului, imediat după decernarea Trofeului “Jackie Robinson”, jucătorii celor două echipe s-au apropiat unii de alții ca niște vechi prieteni. Dintre toți, cel mai “lipicios” e Joshua Coronado. Stă minute bune la povești cu jucătorii români, schimba cu ei adrese de e-mail și de Facebook și promite să treacă să-i vadă cât de curând.

“A fost o atmosferă foarte bună, mă bucur că lumea s-a distrat în tribune, acesta este spriritul sportului american. Mi-am făcut prieteni în echipa României încă de la meciul tur, acum i-am reîntâlnit și m-am bucurat foarte tare. Îmi place să văd că lumea se bucură de baseball. E uimitor! Îmi pare rău că am pierdut, dar jocul a fost minunat, ne-am distrat pe cinste. Iubesc România, fii sigur că voi veni aici și după ce o termin cu armata, în timpul liber. E o țară minunată, îmi plac oamenii, deja am stabilit cu prietenii să ne revedem”, ne-a povestit Josh.

Comentează articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
Echipa națională

„Lămâi” pentru Contra: după trei meciuri bune, România e surclasată de Olanda. Selecționerul are agenda plină cu lucruri de pus la punct 

România a fost pusă la pământ de Olanda pe „Arena Națională”. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Victoria cu Kazahstanul ne-a readus zâmbetul pe buze, egalul smuls în Danemarca ne-a arătat că România lui Cosmin Contra e capabilă să tragă de ea, iar victoria cu Turcia ne-a dat speranțe că suntem pe drumul bun. Dar, ca de atâtea ori în ultimii ani, Olanda ne readuce cu picioarele pe pământ, după un 3-0 […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design