LEAD
Liga 1

Reguli și excepții: fotbaliști sătui de fotbal și antrenori sătui de fotbaliștii lor

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
31 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

FCSB obține o victorie mare la Craiova, trece pe primul loc în clasament, dar marea rivală, Dinamo, îi fură prima pagina după numai o zi. Și nu pe merite sportive, deși meciul cu Viitorul, derbi în „play-off”-ul campionatului trecut, era un prilej excelent pentru Filip și compania, ci printr-un scandal cât casa.

Ceea ce părea a fi doar un detaliu de culoare într-o etapă de Cupa României plină cu „D’ale noastre” – de la jucători ajunși cu taxiurile la meci la echipe care și-au uitat acasă echipamentele de joc și la partide jucate fără al patrulea arbitru! – escapada bahică de la Piatra Neamț a unora dintre vedetele lui Dinamo a răbufnit după ultima etapă de campionat.

Repetatele încercări ale lui Vasile Miriuță de a ține vestiarul unit și de a și-i apropia pe jucători au ajuns la un „point of no return” după înfrângerea catastrofală, 0-4, pe teren propriu, cu Viitorul. Miriuță le ținuse spatele petrecăreților, cu condiția să se revanșeze contra campioanei. Nu a fost cazul, iar acuzele au început să curgă dinspre banca tehnică înspre vestiar.

„Sunt foarte dezamăgit! M-au trădat! Am stat de vorbă cu ei și le-am spus că se pot reabilita cu o victorie astăzi. Știam cu toții din acea dimineață ce s-a întâmplat. Dacă nu jucam cu ei, trebuia să intru eu și cu Dănciulescu. Din informațiile mele nu e prima oară când s-au întâmplat astfel de lucruri. Vă dați seama dacă ei beau când sunt în cantonament, oare ce fac când sunt liberi?” – Vasile Miriuță, antrenorul lui Dinamo București

Imediat după conferința de presă, Miriuță le-a transmis oficialilor dinamoviști că nu vrea să îi mai vadă la antrenamente pe cei cinci jucători indicați de el: „Nu se poate așa ceva! Nu vreau să am jucători fără caracter la meciuri. Mai bine mor pe mâna mea, mor cu Ion Gheorghe de 17 ani, dar știu că dacă îl bag își dă viața pe teren”.

Numele celor cinci sunt mai puțin importante. Mai important e că patru dintre ei sunt internaționali, doi la echipa mare, doi la „tineret”, iar unul dintre cei U21 este recidivist, după un bine-cunoscut episod petrecut într-o deplasare a „tricolorilor” mici.

Dacă adăugăm, la cei patru, problemele pe care Denis Alibec le are la FCSB, ca și alte episoade de indisciplină și neprofesionalism ținute sub preș sau neconfirmate oficial, avem imaginea unui fenomen, în nici un caz a unor excepții.

Când Christoph Daum a cerut disciplină de fier la cele două loturi, mulți s-au făcut că nu înțeleg absențele unor jucători de mare calitate de la convocări. Fostul selecționer voia să impună reguli, presiunea din jurul Naționalei făcea elogiul „excepțiilor”. Iar marea dilemă după eșecul lui Daum era dacă să continuăm pe drumul lăsat de el, ori să pornim reconstrucția de la excepții, de la jucătorii înțeleși doar de unii, care pot să ne salveze acolo unde efortul onest de echipă medie nu poate.

Nu a trecut multă vreme și, previzibil, cauzele problemelor au început să fie căutate în altă parte. La FCSB, ca și la Națională înainte, Dică nu știe cum să vorbească cu Alibec și cu Budescu. „Șumudică altfel le vorbea, îi înțelegea”. Dincoace, la Dinamo, pare să fie o criză de leadership. Antrenorul e nou, nu a câștigat vestiarul, iar conducerea nu se impune, „nu mai e un nebun ca Borcea sau un lord ca Badea”, care transmiteau frică sau respect jucătorului căruia îi stătea mintea la băutură în cantonament.

Între timp, Daum a plecat, iar noi am rămas cu tot mai multe „excepții”.

*

În fotbalul jucat cu mingea, FCSB a învins într-un meci greu și spectaculos la Craiova, 5-2, și a profitat de al treilea meci consecutiv fără victorie al CFR-ului pentru a trece pe primul loc. Derapajul Clujului e cu atât mai grav cu cât s-a produs pe teren propriu, împotriva unei echipe din coada clasamentului, Gaz Metan.

Prin victoria cu Dinamo, Viitorul trece pe 5, peste Astra, învinsă la Timișoara. De altfel, ACS Poli și CSMS Iași urcă lângă Dinamo, la numai 3 puncte de „play-off”. 

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design