LEAD
Liga 1

Reguli și excepții: fotbaliști sătui de fotbal și antrenori sătui de fotbaliștii lor

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
31 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

FCSB obține o victorie mare la Craiova, trece pe primul loc în clasament, dar marea rivală, Dinamo, îi fură prima pagina după numai o zi. Și nu pe merite sportive, deși meciul cu Viitorul, derbi în „play-off”-ul campionatului trecut, era un prilej excelent pentru Filip și compania, ci printr-un scandal cât casa.

Ceea ce părea a fi doar un detaliu de culoare într-o etapă de Cupa României plină cu „D’ale noastre” – de la jucători ajunși cu taxiurile la meci la echipe care și-au uitat acasă echipamentele de joc și la partide jucate fără al patrulea arbitru! – escapada bahică de la Piatra Neamț a unora dintre vedetele lui Dinamo a răbufnit după ultima etapă de campionat.

Repetatele încercări ale lui Vasile Miriuță de a ține vestiarul unit și de a și-i apropia pe jucători au ajuns la un „point of no return” după înfrângerea catastrofală, 0-4, pe teren propriu, cu Viitorul. Miriuță le ținuse spatele petrecăreților, cu condiția să se revanșeze contra campioanei. Nu a fost cazul, iar acuzele au început să curgă dinspre banca tehnică înspre vestiar.

„Sunt foarte dezamăgit! M-au trădat! Am stat de vorbă cu ei și le-am spus că se pot reabilita cu o victorie astăzi. Știam cu toții din acea dimineață ce s-a întâmplat. Dacă nu jucam cu ei, trebuia să intru eu și cu Dănciulescu. Din informațiile mele nu e prima oară când s-au întâmplat astfel de lucruri. Vă dați seama dacă ei beau când sunt în cantonament, oare ce fac când sunt liberi?” – Vasile Miriuță, antrenorul lui Dinamo București

Imediat după conferința de presă, Miriuță le-a transmis oficialilor dinamoviști că nu vrea să îi mai vadă la antrenamente pe cei cinci jucători indicați de el: „Nu se poate așa ceva! Nu vreau să am jucători fără caracter la meciuri. Mai bine mor pe mâna mea, mor cu Ion Gheorghe de 17 ani, dar știu că dacă îl bag își dă viața pe teren”.

Numele celor cinci sunt mai puțin importante. Mai important e că patru dintre ei sunt internaționali, doi la echipa mare, doi la „tineret”, iar unul dintre cei U21 este recidivist, după un bine-cunoscut episod petrecut într-o deplasare a „tricolorilor” mici.

Dacă adăugăm, la cei patru, problemele pe care Denis Alibec le are la FCSB, ca și alte episoade de indisciplină și neprofesionalism ținute sub preș sau neconfirmate oficial, avem imaginea unui fenomen, în nici un caz a unor excepții.

Când Christoph Daum a cerut disciplină de fier la cele două loturi, mulți s-au făcut că nu înțeleg absențele unor jucători de mare calitate de la convocări. Fostul selecționer voia să impună reguli, presiunea din jurul Naționalei făcea elogiul „excepțiilor”. Iar marea dilemă după eșecul lui Daum era dacă să continuăm pe drumul lăsat de el, ori să pornim reconstrucția de la excepții, de la jucătorii înțeleși doar de unii, care pot să ne salveze acolo unde efortul onest de echipă medie nu poate.

Nu a trecut multă vreme și, previzibil, cauzele problemelor au început să fie căutate în altă parte. La FCSB, ca și la Națională înainte, Dică nu știe cum să vorbească cu Alibec și cu Budescu. „Șumudică altfel le vorbea, îi înțelegea”. Dincoace, la Dinamo, pare să fie o criză de leadership. Antrenorul e nou, nu a câștigat vestiarul, iar conducerea nu se impune, „nu mai e un nebun ca Borcea sau un lord ca Badea”, care transmiteau frică sau respect jucătorului căruia îi stătea mintea la băutură în cantonament.

Între timp, Daum a plecat, iar noi am rămas cu tot mai multe „excepții”.

*

În fotbalul jucat cu mingea, FCSB a învins într-un meci greu și spectaculos la Craiova, 5-2, și a profitat de al treilea meci consecutiv fără victorie al CFR-ului pentru a trece pe primul loc. Derapajul Clujului e cu atât mai grav cu cât s-a produs pe teren propriu, împotriva unei echipe din coada clasamentului, Gaz Metan.

Prin victoria cu Dinamo, Viitorul trece pe 5, peste Astra, învinsă la Timișoara. De altfel, ACS Poli și CSMS Iași urcă lângă Dinamo, la numai 3 puncte de „play-off”. 

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design