LEAD
30-0 la Wimbledon

Simona, după debutul victorios la Wimbledon: „Da, cred în șansa mea aici. Mă simt pregătită și fizic, dar și la tenis, adică nu simt că e ceva ce nu merge”

Probabil că îi e încă greu să o spună cu subiect și predicat, dar Simona a fost reținută înainte de acest prim meci la Wimbledon și, posibil, un pic neliniștită. Ca noi ceilalți, probabil că nici ea nu știa exact cât de greu îi va fi la primul meci de Slam de după acel meci de Slam. E încă devreme, “foarte devreme”, a râs ea, apoi a mai lăsat indicii, pe ici, pe colo, care vorbesc despre lupta pe care o duce cu flashback-urile Roland Garros.

Nu e ceva dramatic, nu e ceva prevestitor de vești rele, nu înseamnă că totul trebuie privit în alb și negru, nu e ceva ireparabil. Simplu spus, totul se rezumă la acest foarte clar și foarte expresiv “e încă devreme“. E nevoie de timp.

Poate și de aceea, Simona a vorbit încet, proiectând un vibe sensibil pe care n-ai cum să nu-l asociezi cu finala de la Paris. Din ce a spus, atât în engleză, cât și în română, rezultă că e un proces de refacere care va mai dura, dar pe care și l-a asumat deja și pe care îl duce bucuroasă.

“Iarba vine foarte repede. Sezonul de iarbă vine foarte repede dacă ajungi până în finală la French Open. Dar am făcut bine că mi-am luat câteva zile libere petrecute acasă. Am vrut să uit totul, să o iau de la capăt, ceea ce am și făcut. Acum mă simt bine.” O ajută că s-a întors în regimul de competiție la Eastbourne? “Da, cu siguranță. Ăsta este și motivul pentru care mi-am dorit să joc acolo. Am vrut să fiu din nou în competiție și să simt din nou acea emoție pe care o am înainte de meciuri. Și faptul că am jucat trei meciuri foarte grele a contat foarte mult. Am intrat un pic în ritm”.   

Pentru că a fost prima ei conferință de presă de după un meci de Slam, natural, o parte din întrebări au mai stăruit pe finala Roland Garros și pe impactul pe care l-ar putea avea în continuare asupra ei. Sunt două abordări pe care le-ar fi putut avea după finala French Open, a fost întrebată, pe care o alegi? Alegi să vezi că a fost nemaipomenit că ești în finală sau alegi să vezi că nu e așa nemaipomenit, pentru că nu ai câștigat? Este exact întrebarea pe care am strecurat-o și noi în 30-0 Pe Curat.

“Am trecut prin ambele. A fost minunat că am jucat o finală de French Open după ce am început anul cu accidentare și fără prea mult momentum.

Dar am fost și dezamăgită de înfrângere. Am simțit în meci că eram foarte aproape să câștig. Așa că am fost tristă după meciul acela. Dar viața merge mai departe, și trebuie să iau lucrurile zi cu zi, să o iau de la capăt, să-mi eliberez mintea“, a răspuns Simona, vorbind ca despre o acțiune încă în desfășurare.

Despre turneul în sine, Simona a spus că nu o deranjează în mod specific că numele ei nu e pomenit în conversațiile despre favorita la titlu. “Nici la French Open nu am susținut ideea că aș fi favorită și nu m-am așteptat să ajung în finală încă din prima zi a turneului. Dar am crezut că am o șansă pentru că am jucat bine la Madrid și la Roma”, a spus Simona, accentuând pe “am crezut”. “Acolo nu am simțit presiune deloc. Am fost pur și simplu motivată. Am simțit că dacă toată lumea spune că aș avea o șansă, așa o fi, deci ar trebui să o valorific. Aici nimeni nu vorbește despre mine ca potențială favorită. Dar eu tot cred că am o șansă și trebuie să muncesc ca să o frutific“.

Ulterior, în română, Simona a reiterat: “Da, cred. Mă simt pregătită și fizic, dar și la tenis, adică nu simt că e ceva ce nu merge. Totul îmi merge, dar repet: nu se știe niciodată pe iarbă. Dar cred că sunt pregătită.”

Ai vrea să fie parte din conversația despre favorite?, a venit o altă întrebare. “E ok ca oamenii să vorbească. Nu mă mai deranjează de mult. Nu resimt presiunea în mod negativ, iau doar partea pozitivă din presiune”.

Despre adaptarea la iarbă, Simona a spus că lucrurile pot să se îmbunătățească și mai mult destul de repede. “Am avut rezultate bune chiar aici, de fapt, acum câțiva ani, când am făcut semifinala. M-am accidentat în acel meci. Aș spune că am jocul pentru a face rezultate bune pe iarbă. Cu toate astea, așa cum spun mereu, nu ai cum să știi ce se va întâmpla. Aici serviciul este foarte important, la fel și returul. Dacă pot returna serviciile puternice, cred că pot juca bine. Aici, pe iarbă, fiecare zi în care joci, fiecare meci pe care-l joci, vin ca un mare plus la propriul joc de tenis, și ajungi să te adaptezi din ce în ce mai bine.”

Simona a vorbit în română și despre cum percepe această ajustare: “E dificil, pentru că e total opus, așa că trebuie să fiu mai jos pe picioare, mai rapidă în reacții, vine mingea destul de jos, nu sare mult și nu prea te ajută spin-ul aici. A trebuit să schimb chestia asta, să blochez cât mai bine și să încerc să deschid unghiuri, pentru că e greu și pentru adversară să alerge spre minge.”

Despre următoarea adversară, Simona a spus că nu știa că e stângace: „Trebuie să studiez jocul ei, trebuie să discut cu antrenorul meu. Sigur că va fi un meci greu. A bătut-o pe Robson, care joacă foarte bine pe iarbă. Vom vedea ce trebuie să joc împotriva ei. Nu știam că e stângace, că n-am văzut-o până acum, însă nu va fi ușor la serviciu, bineînțeles. O să-mi servească cu efectul invers, va trebui să mă obișnuiesc, să fiu atentă și să returnez cât mai multe mingi la început ca să încep să simt ritmul, că va fi diferit dacă e stângace. Nu e ceva nemaipomenit, e doar un meci.”

Simona despre…

Serena Williams: „Cred că oricine are o șansă aici, la fel ca și la French Open, când am spus la începutul turneului că absența Serenei face ca turneul să fie mult mai deschis. Cred că toată lumea e mai relaxată în absența ei, să spun așa. Dar acum ne-am și obișnuit.”

Petra Kvitova: „Cred că ce face ea este minunat. Chiar este foarte puternică. Are o personalitate puternică. Iar faptul că ajunge să câștige din nou meciuri pe iarba e absolut normal, părerea mea, pentru că este o jucătoare excepțională pe iarbă. Cred că Petra merită ce i se întâmplă acum. Sper că va continua să câștige meciuri, pentru că e o persoană foarte bună.”

Treizecizero.ro este singura publicație din România prezentă la Wimbledon

Comentează articolul
Australian Open

AO, ziua 2: Djokovic face valuri în Consiliul Jucătorilor, marii capi de serie trec, icnetele revin în discuție

16 ianuarie 2018
Camelia Butuligă

Djokovic produce mai multe titluri ca președinte al Consiliului Jucătorilor decât ca jucător Revenirea lui Novak Djokovic în tenisul competitiv a mers ca pe roate, cu o victorie ușoară în minim de seturi contra lui Donald Young. Serviciul refăcut din cauza accidentării la cot pare chiar mai puternic decât în trecut. ”Am jucat un tenis perfect azi… […]

Citeşte articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţin lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că la jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
  • O fi o intamplare sa fiu primul ori nu se stie de articol sau ca e pus pe Lead… Mie mi s-a parut ca este inca nesigura, Erakovic sau alta, care gresea mai putin, putea sa-i faca viata mult mai grea. Sper sa-si gaseasca starea de spirit pe masura talentului ei.

© 2018 Lead
Design: Live Design