LEAD
Handbal feminin

Un nou drum, aceeași destinație: interesată (și) de reconstrucție, naționala de handbal pornește spre Campionatul European din 2018

FOTO: Paul Ursachi / www.SportPictures.eu

Campania de calificare pentru Campionatul European din Franța începe miercuri, la Vâlcea, unde România reîntâlnește Austria, pe care a depășit-o în vara lui 2016 (cu ceva emoții), în barajul de calificare la Campionatul Mondial din Suedia.

Întregul parcurs din Grupa 4 – pe care România o împarte cu Rusia, Portugalia și Austria – va fi trecut sub ideea reconstrucției începute în 2015, alături de suedezul Tomas Ryde, și continuate anul trecut, prin aducerea lui Ambros Martin la echipa națională.

Așa cum știi, spaniolul (antrenor și la Gyor) a preluat echipa după Jocurile Olimpice, a reașezat din mers câteva lucruri pe care le-a testat destul de repede în Suedia, la precedentul campionat european. Acolo, România a terminat pe cinci – mai bine decât se așteptau mulți specialiști -, dar marele câștig a venit de la tinerele jucătoare descoperite acolo.

Multe dintre ele sunt în lot și astăzi, alte handbaliste li s-au alăturat pentru dubla cu Austria (miercuri, de la ora 19.00, pe TVR 2) și Portugalia (1 octombrie, ora 17.00), într-un serios efort de ocupare a locurilor lăsate libere de Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu sau Oana Manea, retrase toate trei (dar nu doar ele) de la echipa națională.

Altfel spus, misiunea nu e simplă. Nu a fost nici anul trecut, când obiectivele s-au împărțit cu greu între cele imediate – confirmarea medaliilor de bronz câștigate la Mondialul din 2015 –, și cele de mâine – consolidarea sistemului și reconstrucția unei echipe care să se bată din nou la medalii cât mai curând. Faptul că în acest grup s-au integrat deja (unele mai recent, altele chiar din 2015) jucătoare ca Eliza Buceschi, Denisa Dedu, Crina Pintea, Aneta Udiștioiu, Madălina Zamfirescu sau Cristina Laslo e încurajator.

Nucleul echipei e încă în schimbare, dar nimeni nu trebuie să privească reconstrucția ca pe un rău necesar. Asta este o treabă ciclică, repetitivă, prin care toate echipele trebuie să treacă mai devreme sau mai târziu. Și totuși.

Pentru naționala feminină, schimbările au început și vor continua într-o perioadă când Cristina Neagu (ajunsă acum la 29 de ani) e considerată – pe bună dreptate – cea mai bună handbalistă din lume. E ăsta un dezavantaj? Greu de spus. Pe de-o parte, nicio echipă nu-și permite să-și amâne ambițiile la medalii când o are pe Neagu în teren. De cealaltă parte, faptul că noile jucătoare se formează și prin interacțiunea cu Neagu s-ar putea să fie foarte profitabil în viitor.

Și asta ne conduce (desigur) la întrebarea noastră preferată: ce așteptări să avem acum de la actuala echipă? Cu Austria și Portugalia, răspunsul e simplu – nimic mai puțin decât victoria. Chiar dacă ambele întâlniri vor fi folosite (și folositoare) pentru testarea noilor formule de joc, România n-ar trebui să aibă mari emoții într-o grupă din care Rusia, campioana olimpică, e singura adversară foarte puternică.

E drept, precedenta dublă cu Austria n-a fost tocmai simplă. Iar Ambros Martin și Cristina Neagu au avertizat amândoi că echipa României trebuie să rămână vigilentă.

“Nu cred că vor fi două meciuri ușoare (cu Austria și Portugalia n.a.), dar România și Rusia sunt favoritele grupei”, a spus Neagu, susținută și de Martin, care încă își amintește neplăcerile create de Austria la ultima ei vizită în România (la Oradea).

Echipa antrenată de cunoscutul Herbert Müller, care are origini române, nu va juca mai slab nici la Vâlcea, atenționa Martin, înainte să-și recunoască totuși optimismul: “Nu cunoaștem prea bine Portugalia, dar cunoaștem Austria, ne amintim că anul trecut ne-au pus probleme și acasă, nu doar în deplasare. Ne-am pregătit bine, suntem într-o formă fizică mult mai bună decât în vara trecută (la sfârșit de sezon) și am mare încredere în jucătoare. Toată lumea arată bine și suntem pregătiți. Sper să facem un meci bun pentru fanii de la Vâlcea.”

*

Primele două clasate din fiecare grupă se califică la turneul final de anul viitor din Franța. România va întâlni Rusia abia în 2018. Până atunci, echipa națională se va deplasa în Germania, pentru Campionatul Mondial (1-17 decembrie). România debutează cu Paraguay, într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se vor califica pentru fazele finale.

*

Lotul României pentru meciurile cu Austria și Portugalia

Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yulia Dumanska (SCM Craiova) și Mirela Paşca (Măgura Cisnădie);

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (SCM Craiova) și Ana Maria Iuganu-Popa (CSM Roman);

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Cristina Zamfir (SCM Craiova), Gabriela Perianu (Siofok);

Coordonatori: Eliza Buceschi (Corona Braşov), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Cristina Laslo (Buducnost), Daniela Pricopi (SCM Craiova);

Interi dreapta: Melinga Geiger (Brest), Ana Maria Dragut (HC Zalău), Alina Ilie (Unirea Slobozia), Daria Bucur (Corona Braşov);

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti) și Laura Chiper (Corona Braşov);

Pivoţi: Crina Pintea (Issy Paris), Cyntia Tomescu (Corona Braşov) și Raluca Băcăoanu (HCM Rm. Vâlcea).

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design