Dacă e luni, e Italia! „Squadra azzurra”, victorie cu stil în fața Belgiei, una dintre favoritele turneului final

Ciprian Rus 14 iunie 2016

A trebuit să vină al zecelea meci al acestui European pentru a avea, în fine, parte de un meci de nota 10. După o serie de partide unidirecționale, care au scos în evidență lacunele sistemului diluat cu 24 de echipe, Belgia și Italia au oferit primul meci cu alură de sferturi de finală dintre cele disputate până acum.

Cotată de mulți cu șanse la trofeu, Belgia a jucat dezinvolt și entuziasmant pe alocuri. Asta poate ajunge ca să faci scor cu o echipă oarecare, dar nu cu Italia. Și, mai ales, nu cu o echipă a Italiei care s-a autodepășit.

Meciul

Jocul avusese de toate în prima jumătate de oră, cu două echipe generoase în fotbalul oferit fanilor. Dar faza din minutul 32, cu verticalizarea fabuloasă a lui Bonucci, care-i prinde nepregătiți pe fundașii centrali belgieni, și îl lasă pe Giaccherini singur cu Courtois scrie scenariul pentru o partidă-școală. Italia face 1-0 cu simplitatea cinică pe care o au doar marile formații, iar de acolo e totul mai simplu. Se apără cum știe cel mai bine, cu aceeași plăcere și naturalețe cu care Belgia atacă. Nici o sforțare, nici o încordare în ce joacă cele două echipe, doar bucurie și știință, multă știință a fotbalului.

Cu jucători unul și unul și cu un repertoriu tehnico-tactic ieșit din comun, Belgia le-a încercat pe toate, și mingi pe jos, și mingi pe sus, și centrări, și un-doi-uri, și pe stânga, și pe dreapta, și  pe centru, și pe flancuri. Dar Italia s-a ținut tare fizic, a știut să absoarbă presiunea, a știut să iasă ordonat în atac, a știut să rupă ritmul adversarilor și a știut să iasă ca la carte pe contraatac. La o astfel de fază, pe final de meci, Pele a reușit să-și răscumpere păcatele ratărilor precedente și a înscris pentru un 2-0 care a aruncat în aer banca de rezerve a “azzurri”-lor, subliniind motivația extraordinară a italienilor.

Oamenii cheie

Meciul deschis practicat de cele două echipe i-a scos în evidență, înainte de toate, pe cei doi portari de clasă mondială. Într-un European în care deja s-au remarcat mai mulți portari, atât Buffon, cât și Courtois au avut câteva dintre intervențiile cele mai spectaculoase de până acum ale turneului.
Așteptate să explodeze la acest turneu final, vedetele de zeci de milioane de euro ale Belgiei nu au reușit să-și ducă echipa spre victorie. Și-au arătat clasa incontestabilă, dar forța grupului italian a fost mai puternică decât inspirația belgienilor, care, mai cu seamă după intrarea lui Origi, mai mult s-au încurcat unii pe alții în careul peninsularilor.

Ce urmează în grupă

Într-o grupă cu două outsidere clare, Irlanda și Suedia, care au mai și remizat între ele, Belgia are șanse bune să se redreseze. O recomandă calitatea lotului și a fotbalului jucat contra Italiei. La rândul său, cu trei puncte deja bifate, Italia are toate motivele să petreacă: are la dispoziție două meciuri în care adversarele sale, în criză de puncte, vor fi nevoite să atace. Scenariul perfect după care s-a jucat și partida cu Belgia, după minutul 32.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.