Încă o dată! Naționala de handbal lasă totul pe teren, bate Spania și trece la conducerea grupei!

Lead.ro 5 decembrie 2017

România muncește din nou pentru o victorie „in extremis”, învinge Spania cu armele ei și se instalează la conducerea grupei! A fost meciul apărării, a fost meciul Yuliyei Dumanska și poate fi meciul descătușării.

Meciul acesta cu Spania a început cu mult înaintea primei pase, când, din micuța Trier Arena, cunoscutul strigăt de încurajare al României – acel Pentru cine luptăm noi – pentru noi! – s-a auzit până în parcare și a fost acoperit doar de răspunsul imediat al tribunei galbene, semn că toată lumea a dat Spaniei o atenție aparte.

Acum doi ani, tot în al treilea meci din grupele Mondialului, aceeași națională iberică – cu apărarea ei zgârcită și stilul ei incomod, atipic, cu multe dueluri unu la unu – a bătut România și a oferit altor echipe un bun model: iată cum o poți încurca pe Cristina Neagu, uite cum poți sugruma atacul României! Danemarca, la Campionatul European din 2016, a copiat rețeta, cu rezultate dureroase: doar 17 goluri a reușit România într-un sfert de finală pe care-l pornise ca favorită.

Așa că noul test cu Spania a venit să ne arate – între altele – dacă echipa lui Ambros Martin a găsit leac pentru apărările acestea șase-zero agresive. Poate că nu l-a găsit nici acum, dar a reușit (măcar pentru o repriză) să fure rețetarul și să frustreze Spania cu propriile-i arme: după 30 de minute în care a primit doar șapte goluri de la Pena, Barbosa și colegele lor, România l-a făcut (în sfârșit!) fericit pe Ambros Martin. Spaniolul, care pornește orice discuție despre handbal de la defensivă – apărarea înainte de toate – mai avea puțin și le săruta pe obraji și pe Dumanska (50% procentajul primei reprize), și pe Pintea sau Florianu, care au ținut excelent centrul apărării (aproape 10 minute au trecut între golul șase și golul șapte al Spaniei).

Ambele defensive au fost mai permisive în a doua parte, când ba o echipă, ba cealaltă au trecut înainte, dar România a găsit ceva în plus exact când a contat. Poate că tribuna asta galbenă a reușit, cu puterea voinței, să împartă victoria; poate că Dumanska, când a scos (de pe semicerc) o aruncare cu care Spania putea să fugă la 15-12, a împărțit-o ea, căci trei secunde mai târziu, Eliza Buceschi a reușit și golul, dar și eliminarea unei adversare; sau poate că Neagu și Ana-Maria Dragut, cu câte o dublă de final fiecare, au împărțit-o ele. Contează mai puțin acum: la sfârșit, după un 19-17 impresionant, apărarea României a fost omul meciului!

Ce urmează

După o nouă zi de pauză, echipa României va avea, joi seară, ocazia revanșei cu Angola, chiar înainte să întâlnească Franța, în cel mai interesant meci din faza grupelor. Așa cum știi, primele patru clasate se vor califica pentru optimile de finală, unde vor întâlni, după regula tabloului inversat (locul unu contra locului patru, locul doi contra locului trei), cele patru echipe calificate dintr-o grupă B foarte echilibrată: în spatele Norvegiei, principala favorită a turneului, Cehia, Suedia, Ungaria și Polonia se bat pe doar trei scaune.

Cu șase puncte din trei meciuri, România conduce grupa A. Franța, Spania și Slovenia au toate câte patru puncte.

Ultimele două meciuri din grupe

România – Angola, 7 decembrie, ora 19.00

România – Franța, 8 decembrie, ora 19.00

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.