Naționala feminină de handbal se pregătește de viitor. Fără Neagu, Buceschi și Szucs, Ambros Martin testează noi jucătoare în două amicale cu Spania

Andreea Giuclea 13 martie 2017

Naționala feminină de handbal s-a reunit pentru prima oară după Campionatul European din Suedia, pentru două meciuri de pregătire cu Spania, vicecampioană europeană în 2014: 17 martie, ora 18.45 și 19 martie, ora 16.00, ambele în Sala Dinamo din București.

„Dacă vrem să fim printre cei mai buni, trebuie să jucăm cu cei mai buni. Spania este o echipă foarte puternică și trebuie să testăm fetele din noua generație în compania unor adversari de top. Îmi face o mare plăcere că Martin Ambros se gândește pe termen lung, la viitorul echipei naționale. Sper să fie două meciuri test utile și cu concluzii clare la finalul lor”, a spus președintele FRH Alexandru Dedu.

După un campionat european la care am văzut o națională a României întinerită, prima acțiune din noul ciclu olimpic aduce și mai multe nume noi în prim-plan. Selecționerul Martin Ambros a ales să nu convoace câteva jucătoare de bază, care au evoluat constant în ultimul timp în echipa națională, cum ar fi Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Gabriella Szucs, Florina Chintoan sau Melinda Geiger, ca să poată testa cât mai multe jucătoare tinere. Va fi și prima acțiune fără Oana Manea și Paula Ungureanu, care au hotărât să se retragă de la națională, dar și primul meci în care pe bancă va sta Horațiu Pașca, noul secund al lui Martin.

Cei doi au convocat 22 de jucătoare, cea mai mare dintre ele având 28 de ani – Nicoleta Dinca, extrema Coronei Brașov. Corona și Dunărea Brăila au cele mai multe jucătoare la lot, câte cinci.

Portarul echipei din Brașov, Denisa Dedu, care a preluat responsabilitatea din poartă după retragerea Paulei Ungureanu, a vorbit și ea despre presiunea pe care o simte noua generație: „O să fie două meciuri de pregătire foarte utile. Spania are un stil aparte, cu o defensivă solidă și e bine să jucăm contra lor. La Europene și Mondiale întâlnim mereu echipe cu stiluri de joc diferite de al nostru și trebuie să ne pliem pe asta. Este o responsabilitate mai mare pe fetele tinere după retragerea celor cu experiență, dar nu trebuie să punem presiune. Dacă vom munci din greu, sunt sigură că vom face față la acest nivel.”

Pe lângă Cristina Laslo şi Yulia Dumasnka, care au debutat deja la Europeanul din Suedia, Martin a convocat alte trei jucătoare din generația care a câștigat aurul mondial la junioare (2014) și bronzul la tineret (2016): Alina Ilie, Florentina Craiu şi Bianca Bazaliu.

Și Spania a inclus în lot mai multe jucătoare tinere (trei de 20 de ani), dar a păstrat și nume consacrate ca Alexandrina Cabral (Rostov-Don), Carmen Martin (CSM București), Macarena Aguilar (Thuringer) sau portarul Silvia Navarro. Pentru iberice va fi primul meci cu un nou antrenor pe bancă, după ce Carlos Viver l-a înlocuit pe experimentatul Jorge Duenas la începutul anului.

Lotul României pentru dubla cu Spania:

Portari: Denisa Dedu (Corona), Yulia Dumanska (SCM Craiova), Elena Voicu (Dunărea Brăila)

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (CSM Roman), Andreea Chiricuţă (Danubius Galaţi), Nicoleta Dincă (Corona)

Interi stânga: Gabriela Perianu, Bianca Tiron (ambele Dunărea Brăila), Cristina Zamfir (SCM Craiova), Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti)

Centri: Mădălina Zamfirescu (Dunărea Brăila), Cristina Laslo (U Cluj), Andreea Pricopi (Corona)

Interi dreapta: Laura Popa (U Cluj), Alina Ilie (Unirea Slobozia), Ana Maria Dragut (HC Zalău)

Extreme dreapta: Aneta Udriştoiu (Dunărea Brăila), Laura Chiper (Corona), Marinela Neagu (Corona)

Pivoţi: Cyntia Tomescu (CSM Roman), Crina Pintea (Thuringer), Florentina Craiu (HCM Râmnicu Vâlcea)

Bilete pot fi cumpărate online și în rețeaua magazinelor partenere Eventim.

Meciurile de verificare nu au în vedere doar construcția unei noi echipe, ci și un obiectiv mai apropiat: dubla cu Austria pentru calificarea la Campionatul Mondial din Germania (9-15 iunie).

Citește poveștile tinerelor handbaliste

Pe Lead.ro am fost mereu interesați de viitorul handbalului. De-a lungul timpului am încercat să cunoaștem și să spunem poveștile tinerelor handbaliste. Iată-le pe câteva dintre ele:

Denisa Dedu. Prima dată când a stat în poartă, la junioare, Denisa s-a plictisit. Acum e unul din cei mai buni portari ai României, cu care visează să câștige o medalie.

Gabriela Perianu. Interul stânga de 22 de ani, considerată cel mai bun produs al handbalului brăilean, visa să joace pentru națională de când se uita cu părinții la meciuri și se întreba – „Oare o să-mi cânte și mie imnul vreodată?” Debutul a venit cu o lună înainte să împlinească 18 ani, într-un meci cu Coreea de Sud în care a înscris de patru ori.

Mădălina Zamfirescu. Când a fost convocată la națională prima oară, de Tomas Ryde, în 2015, coordonatoarei de joc acum de 22 de ani de nu i-a venit să creadă. Când a ajuns acolo și le-a văzut pe fostele jucătoare de la Oltchim, pe Oana Manea sau Mica Brădeanu, și-a zis: „Wow! Nu-mi vine să cred unde am ajuns.”

Eliza Buceschi. Deși vine dintr-o familie cu tradiție în handbal, părinții nu și-au dorit un drum în handbal pentru Eliza, dar centrul naționalei tot de mingea de handbal s-a lipit. Acum ne arată că handbalul încrâncenat de azi se poate juca cu zâmbetul pe buze.

Cristina Laslo. Dacă cu junioarele are deja două medalii, cu naționala mare vrea să câștige cel puțin trei. La 20 de ani, coordonatoarea de joc a debutat la Europeanul din Suedia, și mulți spun despre ea că „va fi una din cele mai bune jucătoare ale României”.

Yuliya Dumanska. Prima jucătoare naturalizată din naționala feminină de handbal, portarul de 20 de ani născut în Ucraina, a debutat la națională apărând două lovituri de la 7 metri.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.