O nouă medalie! Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, argint la dublu rame masculin: „Trebuie să nu cedezi niciodată! Să lupți tot timpul pentru visul tău, fără regrete”

Lead.ro 29 iulie 2021

A fost o nouă dimineață cu emoții în căldura sufocantă din Sea Forest Waterway din Tokyo – și o nouă noapte frumoasă pentru cei de acasă -, cu două finale la canotaj.

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au dat startul și au reușit să aducă a patra medalie pentru delegația României, argint la dublu rame masculin. La fel ca în semifinale, cei doi au reușit o cursă impresionantă, în care au pornit de pe ultimul loc, au sprintat pe final și s-au apropiat la o secundă și 29 de sutimi de frații Sinkovic din Croația. Campionii mondiali în 2018 și 2019 și-au păstrat titlul olimpic din 2016, bronzul l-a câștigat Danemarca. Românii sunt singurii care i-au învins pe croați în ultimul an.

„E un vis devenit realitate, după un ciclu olimpic foarte lung, în care am învățat multe lucruri noi, în care m-am autodepășit. Au fost momente foarte grele în acest ciclu, dar le-am depășit cu brio. A fost stilul nostru, am tot încercat mereu să plecăm tare, dar se pare că asta e cel mai potrivit pentru pentru noi”, a spus Ciprian Tudosă după cursă, pentru GSP. „Trebuie să nu cedezi niciodată! Să lupți tot timpul pentru visul tău, fără regrete”, l-a completat Marius Cozmiuc.

Sucevenii, care concurează împreună din 2017, au răsplătit astfel munca grea din ultimii ani, cu 11 luni de cantonement pe an, fără vacanțe, cu bătăuri în palme, dureri de spate și de genunchi, cu un podium olimpic, care completează cele două medalii cucerite de colegii lor din lotul de canotaj cu o zi înainte.

Ciprian Tudosă (24 de ani) a devenit primul canotor care câștigă medalii olimpice atât la Jocurile Olimpice cât și la Jocurile Olimpice pentru Tineret, după aurul cucerit la Nanjing în 2014.

Locul 6 la dublu vâsle feminin, categorie ușoară

La puțin timp după ei au urmat în barcă Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, duble campioane mondiale în barca de dublu vâsle, categorie ușoară. Așa cum se așteptau, a fost finală extrem de strânsă, pe care au încheiat-o pe 6, la mai puțin de două secunde de locul 1, cucerit de Italia, urmată de Franța și Olanda.

Cele două canotoare vin după un an greu, în care au fost despărțite din cauza problemelor de sănătate ale Gianinei, care nu s-a putut antrena două luni. La Campionatele Europene de la Varese din primăvară au concurat separat: Gianina în barca de simplu, cu care a câștigat argintul, iar Ionela s-a clasat pe 4 cu barca de dublu, unde a avut-o colegă pe Iuliana Mihai, înlocuitoarea Gianinei și prezentă la Tokyo ca rezervă.

Au reluat antrenamentele cu doar câteva luni înainte de Jocuri. „Îmi doresc enorm să facem un rezultat bun, cel mai bun”, spunea Gianina înainte de plecarea spre Tokyo. „Dar nu o să fie un capăt de țară dacă nu. Pentru că eu am făcut tot ce-am putut, și Ionela la fel. Amândouă ne dăm sufletul în barcă. Și viața noastră nu se termină acolo. Cred că de fapt după aia începe.”

 

Foto: Cristi Nistor/COSR

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.