Pentru România, meciul cu Elveția este decisiv: avem nevoie de patru puncte pentru a merge în optimi

Lead.ro 15 iunie 2016

Noul format, extins, al Campionatului European de Fotbal, cu 24 de echipe plasate în șase serii, deci cu patru locuri trei care au șansa să treacă mai departe, în optimi, a lăsat multora impresia că asta ar însemna, automat și posibilitatea de a te strecura în faza următoare doar cu 3 puncte, eventual câștigate într-un meci cu golaveraj mare.

Asta ar fi însemnat, automat, că mai ai șanse de calificare și dacă – așa cum e cazul României – ai fi pierdut primul meci al grupei și nu ai obține punct nici în meciul al doilea, cel cu Elveția.

Slabe șanse, însă, pentru un scenariu de calificare cu 0 puncte după două meciuri, dacă stăm să analizăm la rece situația din grupele EURO 2016 după disputarea primei runde de meciuri a competiției.

Avem deja patru grupe unde, foarte probabil, echipa clasată pe locul al treilea va avea 4 puncte.

De pildă, rezultatele de marți seară (Grupa F), când Ungaria a trecut de Austria, înainte ca Portugalia și Islanda să-și împartă punctele, complică și mai tare calculele. Orice victorie a Portugaliei va duce echipa lui Ronaldo la borna patru, Ungaria mai are nevoie doar de un egal din meciurile cu Islanda și Portugalia, iar Islanda, după ce a arătat în meciul de debut, poate să spere la trei puncte din întâlnirile cu Ungaria sau Austria, care nici ea nu e scoasă complet din calcule.

În Grupa B, lucrurile sunt similare. După primele jocuri, în care Anglia a fost egala Rusiei, iar Țara galilor a trecut de Slovacia, calculele erau deja complicate pentru cine mai spera să se califice în optimi cu doar trei puncte. Acum, după victoria Slovaciei în fața Rusiei (2-1), lucrurile sunt și mai clare: Anglia va atinge „baremul” de patru puncte cu prima victorie (e greu de crezut că nu va veni), iar Țara Galilor mai are nevoie de un egal, la fel ca Slovacia.

În Grupa C, Germania a bătut destul de greu Ucraina, iar Polonia a luat toate punctele din meciul cu Irlanda de Nord. În următoarea etapă, Ucraina pornește favorită să adune punctele din jocul cu nord irlandezii. După două etape, grupa poate avea deja două echipe cu patru puncte (dacă Germania și Polonia remizează) și încă una – Ucraina – cu trei puncte.

În Grupa E, după ce Italia a bătut convingător Beligia, propunându-se ca una dintre cele mai tari echipe de la acest turneu, Belgia va căuta să adune toate punctele din jocurile cu Suedia și Irlanda, dar orice victorie a celor două le va muta la la patru puncte.

Singura grupă în care e plauzibil ca ocupanta locului trei să termine cu 3 puncte este Grupa D, acolo unde se profilează două favorite clare, care, aspect și el imporant în arhitectura unei grupe, se întâlnesc abia în runda a treia de meciuri.

Spania și Croația și-au câștigat primele meciuri și, la cum au jucat, nu par să aibă probleme cu Turcia și Cehia. Dacă favoritele se vor impune și în meciul al doilea, atunci Turcia și Cehia, acum câțiva ani echipe de semifinale, vor pleca acasă direct după grupe, fără să poată face mai mult de 3 puncte.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.