Pornim din nou: echipa națională de fotbal începe preliminariile pentru Euro 2020. Uite ce trebuie să știi înaintea meciului cu Suedia

Ciprian Rus 22 martie 2019

Într-un fotbal ca al nostru, lipsit, în ultimii ani, nu doar de rezultate, ci și de evenimente importante, calificarea naționalei de tineret la Euro 2019, cu cea mai bună generație tânără din ultimele două decenii, și Europeanul de seniori din 2020, cu România printre țările-gazdă, s-au suprapus, parcă, cum nu se poate mai prost.

Ne e foame de rezultate și atunci ne-am dori mult de tot o calificare în semifinale a trupei lui Mirel Rădoi – implicit, și o prezență consistentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde ducem tot mai puțini sportivi cu ediție ce trece. Pe de altă parte, ne e greu să ne imaginăm o grupă de Euro 2020 desfășurată la București fără prezența „tricolorilor”.

Cum, însă, pregătirea Euro 2019 a celor de la U21 se suprapune cu startul preliminariilor pentru Euro 2020, iar turneul final al tineretului, din Italia și San Marino, cade fix la mijocul campaniei echipei mari, Federația și cele două staff-uri tehnice au mari bătăi de cap în a-și stabili prioritățile. O întinerire masivă a lotului Naționalei este exclusă până după Europeanul de tineret, dar programul complicat din startul preliminariilor îl obligă pe Cosmin Contra la o selecție cât mai realistă, care nu are cum să nu îi încurce planurile de pregătire ale lui Mirel Rădoi.

Ca un făcut, peste toate aceste dileme a venit un val de accidentări fără precedent. Așa s-a ajuns ca nu mai puțin de nouă jucători eligibili U21 să facă parte din lotul meciului cu Suedia de sâmbătă (ora 19.00), în vreme ce Mirel Rădoi a jucat importantul test cu Spania de la Granada cu doar vreo trei dintre titularii siguri pe care îi va alinia împotriva Croației în debutul de la Euro, din vară; în rest, destui debutanți din fosta națională U19 și tineri chemați pe fugă după ce au impresionat în câteva meciuri din acest an.

Dacă din amicalul cu Spania notăm că rezervele U21 au ținut piept destul de bine unei echipei de peste 300 de milioane de euro, rămâne de văzut dacă selecționerul Cosmin Contra va ieși pe plus din deplasarea din Suedia și din meciul de acasă cu Insulele Faroe (26 martie, 21.45). Fără Chiricheș, fără Toșca, fără Andone și fără Țucudean, cu alți jucători incerți, Contra pare obligat de proiecția de clasament să scoată măcar un egal în Suedia ca să poată spera la un loc 2 într-o grupă cu alte nume grele, ca Spania și Norvegia. Un rezultat care n-ar ieși tocmai din linia impusă de Contra la cârma primei reprezentative, care are egaluri în deplasare și cu Danemarca, și cu Serbia. O singură înfrângere are Cosmin Contra pe banca Naționalei, într-un amical în fața Olandei. În rest, doar rezultate pozitive în meciurile oficiale. Obligat să improvizeze, din pricina deselor accidentări ale titularilor, Contra a reușit să facă din România o echipă greu de bătut. Chiar și atunci când apărarea a scârțâit, Naționala a avut reacție și a întors rezultatele nefavorabile.

România nu a strălucit în mandatul lui Contra – era și greu să îi cerem asta, e greu să îi cerem asta și acum, când va merge cu o echipă cârpită în Suedia. Dar trupa sa va avea nevoie de toată disciplina și de maximum de oportunism pentru a ne oferi un start cu speranțe pentru Euro 2020.

Cel mai probabil, Contra va juca un 4-1-4-1, cu Tătărușanu – Manea, Săpunaru, Moți, Bancu – T. Băluță – Chipciu, R. Marin, Stanciu, Deac și experimentatul Keșeru în atac.

Ce trebuie să știi despre programul României

Una rece, una caldă, una rece, una caldă, una rece, una caldă: așa va fi prima jumătate din traseul României în preliminariile pentru Euro 2020. Avem deplasări grele, la principalele contracandidate, Suedia și Norvegia, și meci acasă cu marea favorită a grupei, Spania, intercalate cu „amicalele” cu Faroe și Malta – 6 puncte sunt garantate, dar un rezultat bun cu Suedia ar fi scenariul ideal de start de campanie, căci din primele trei meciuri tari din grupă România pare obligată să scoată mai mult de 3 puncte.

Norvegia are un început foarte solicitant de campanie – deplasare cu Spania și acasă cu Suedia, meciuri din care e posibil să nu primească mare lucru – iar întâlnirea directă cu România din runda a treia ar putea-o găsi într-un moment delicat. Atunci, în meciul de pe 7 iunie, ar fi de apăsat pedala și de forțat o victorie.

Adversarele din grupa României pentru EURO 2020

Spania nu are nevoie de prezentări. După un Mondial catastrofal și o ediție de Liga Națiunilor cu bune (6-0 cu vicecampioana mondială Croația) și cu rele (mai ales înfrângerea cu Anglia), trupa lui Luis Enrique e marea favorită la locul 1. E o echipă încă în formare, noul selecționer încă lucrează la detaliile de finețe, dar e greu de crezut că naționala iberică nu va crește în exprimare în anul care vine.

Suedia s-a calificat în elita fotbalui european, în Liga A a Nations League, după ce și-a câștigat grupa de Liga B din  în compania unor echipe cu pretenții, între care Rusia și Turcia. Cu Lindelof, Granqvist sau Berg, Suedia are jucători mult mai bine cotați decât România.

Echipă de Liga C, ca și noi, Norvegia și-a câștigat grupa, în fața unor adversare ca Bulgaria, Cipru și o Slovenie de nerecunoscut. A pierdut un singur meci, în Bulgaria, și a făcut un singur egal, în Slovenia, semn că poate fi o echipă abordabilă pe teren propriu. Acasă, însă, a câștigat trei meciuri din trei, fără să ia gol, dar și fără să facă risipă de spectacol.

Insulele Faroe nu a reușit să profite de formatul Ligii Națiunilor pentru a face un pas în față. A terminat pe 3 într-o grupă cu Kosovo și Azerbaidjan, cu un loc peste cealaltă echipă din grupa noastră de calificare, Malta.

În meciurile directe, Insulele Faroe i-a luat 4 puncte Maltei. În mod normal, punctele pe care și le vor împărți după meciurile directe vor fi singurele pe care le vor avea cele două echipe la finalul Grupei F.

Cum se califică România dacă nu prinde locul 2 în grupă

Chiar dacă nu prinde locul 2 în grupa preliminară pentru Euro, România mai are o șansă de calificare pe traseul deschis anul trecut de nou-înființata Ligă a Națiunilor, unde țara noastră a evoluat în eșalonul C.

După stabilirea ţărilor calificate la turneul final din 2020 din preliminarii, cele mai bune patru echipe necalificate la Euro din eşalonul României (câștigătoarele grupelor sunt Serbia, Scoția, Finlanda și Norvegia) vor participa la un „play-off” cu semifinale şi finală în urma căruia câştigătoarea va obţine și ea locul pentru Campionatul European.

Asta înseamnă că dacă sârbii și alte două câștigătoare de grupă în Divizia C se califică din preliminarii și România nu, atunci echipa națională ar putea avea și opțiunea acestui „play-off” în patru, programat între 26 şi 31 martie 2020. Din păcate, naționala este clasată în urma altor două naționale clasate pe locul 2 în grupele lor: Bulgaria și Scoția.

Tragerea la sorţi pentru „play-off” va avea loc la 22 noiembrie 2019. Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul echipei cu rezultate mai bune în Liga Naţiunilor. Învingătoarele vor juca finala pentru Euro 2020, iar gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi.

Euro 2020 se va juca în 12 orașe europene, între ele și Bucureștiul. Dacă se califică la European, România, fiind considerată țară-gazdă, știe deja că va fi distribuită în Grupa C, alături de Olanda – în caz că olandezii se califică și ei. La Euro 2020 vor participa 24 de țări: primele două clasate din cele 10 grupe din preliminarii și cele patru câștigătoare ale turneelor de tip play-off (câte unul pentru fiecare divizie) desprinse din această primă ediție a Ligii Națiunilor.

Lotul lui Cosmin Contra

Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 57/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj, 7/1), Romario Benzar (FCSB, 14/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 33/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 3/0), Dragoș Grigore (Ludogoreț, 33/0), Cosmin Moți (Ludogoreț, 14/0), Cristian Ganea (Numancia, 5/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 CS, 7/0)

Mijlocași: Tudor Băluță (FC Viitorul, 3/0), Răzvan Marin (Standard Liege, 14/1), Paul Anton (Krylia Sovetov, 8/0), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS, 3/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 40/5), Nicolae Stanciu (Al-Ahli, 28/10), Ianis Hagi (FC Viitorul, 1/0), Alexandru Mitriță (New York City FC, 6/0), Gheorghe Grozav (Kisvárda FC, 27/5), Ciprian Deac (CFR Cluj, 18/3)

Atacanți: George Pușcaș (Palermo, 4/1), Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 29/7), George Țucudean (CFR Cluj, 9/3)

Programul preliminariilor în Grupa F

23 martie 2019:
Malta – Feroe
Suedia – România (ora 19:00)
Spania – Norvegia (ora 21:45)

26 martie 2019:
Malta – Spania
Norvegia – Suedia
România – Feroe (ora 21:45)

7 iunie 2019:
Feroe – Spania
Norvegia – România
Suedia – Malta (ora 21:45)

10 iunie 2019:
Feroe – Norvegia
Malta – România
Spania – Suedia (ora 21:45)

5 septembrie 2019
Feroe – Suedia
Norvegia – Malta
România – Spania (ora 21:45)

8 septembrie 2019:
Spania – Feroe (ora 16:00)
România – Malta (ora 19:00)
Suedia – Norvegia (ora 21:45)

12 octombrie 2019:
Feroe – România (ora 19:00)
Malta – Suedia
Norvegia – Spania (ora 21:45)

15 octombrie 2019:
Feroe – Malta
România – Norvegia
Suedia – Spania (ora 21:45)

15 noiembrie 2019:
Norvegia – Feroe
România – Suedia
Spania – Malta (ora 21:45)

18 noiembrie 2019:
Malta – Norvegia
Spania – România
Suedia – Feroe (ora 21:45)

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.