Primăvara europeană și iarna vrajbei noastre: cum i-au furat Becali, Mutu și Duru momentul de glorie lui Șumudică. O altfel de avancronică la Astra – Genk

Ciprian Rus 16 februarie 2017

Astra și Genk se întâlnesc în seara aceasta, de la ora 20, în șaisprezecimile de finală ale Europa League. Ne calificăm atât de rar și atât de greu în “primăvara europeană” și, când o facem, ca acum, dăm tot peste iarnă, și la propriu, și la figurat.

Cea mai mare performanță sportivă internațională a Astrei îl găsește pe antrenorul și pe inspiratorul acestei echipei în plin război rece cu acționariatul, cu care a ajuns să se judece pe la comisiile federale și prin tribunalele civile.

Cu atât mai mult însă, Marius Șumudică a luat acest meci pe cont propriu. Constrâns de clauzele contractuale să rămână la Astra, Șumi a făcut tot ce i-a stat în putință să țină de jucătorii de care trăgeau mai multe echipe, tocmai din ambiția de a demonstra că poate face performanță în ciuda piedicilor puse de propriul club.

Fără Alibec, dar cu Lung Jr, cu Săpunaru, cu Junior Morais, cu Teixeira și cu Budescu, cam tot ce are mai bun fotbalul românesc în ultima vreme, Astra întâlnește o echipă extrem de tânără, dar foarte ambițioasă și valoroasă, care a vândut numai în iarna aceasta jucători de 28 de milioane de euro pentru Leicester și Leverkusen.

După ce s-a consultat cu belgianul Verkempinck, secundul Naționalei, și cu Mircea Rednic, care antrenează în campionatul belgian, Șumudică e optimist și speră ca experiența jucătorilor săi să fie garanția continuării visului său de a juca cu Astra în Europa până când dă căldura de-a binelea și în România.

“Noi avem experiența de partea noastră, ei au un lot tânăr, sunt dispuși să facă mai multe greșeli. Vom fi o echipă arțăgoasă, agresivă. Am văzut la PSG – Barca ce înseamnă agresivitatea unei echipe” – Marius Șumudică, antrenor Astra

În condițiile în care Genk nu se poate baza pe cinci dintre jucătorii săi de bază, printre care golgheterul Karelis și vedeta Pozuelo, Marius Șumudică se poate baza pe toate vedetele sale. Echipa probabilă va fi, în aceste condiții: Lung – Stan, Geraldo, Fabricio, Morais – Ioniță II, Takayuki, Teixeira, Budescu – Niculae.

Înapoi la faptul divers

Și acum că am “bifat” avancronica meciului de Europa League, să trecem la lucrurile cu adevărat (ne)importante din fotbalul românesc. Pentru că numai în România un meci precum cel al Astrei poate fi eclipsat de întâmplări meta-sportive de o asemenea magnitudine. În acest sens, ziua de miercuri a fost o adevărată “cronică neagră” a faptului divers din fotbalul nostru.

Dinamo: Ando Contra Mutu

Întâi de toate, ceea ce nu mai era pentru nimeni un secret de la venirea lui Adrian Mutu ca manager la Dinamo s-a întâmplat ieri: antrenorul Ioan Andone și-a dat demisia de la echipă și va fi înlocuit de Cosmin Contra, favoritul și prietenul lui Mutu.

Ruptura dintre Andone și Mutu a fost limpede din primul moment, iar planificarea managerială a plecărilor și venirilor de jucători a părut a fi dinadins făcută în această iarnă pentru a forța plecarea lui Ando. Ultimele două înfrângeri și ieșirea de pe locurile de “play-off” au fost pretextul perfect pentru despărțire.

Prezisă de noi la începutul lui 2017, rocada Ando – Mutu nu s-a mai produs. Dar faptul că am fost foarte aproape cu previziunea e confirmat chiar de Ioan Andone.

Câteva nume importante din fotbalul românesc au sărit imediat în apărarea lui Ando, semn că problemele de la Dinamo erau bine cunoscute în lumea fotbalului.

“Tot ce s-a întâmplat de când a venit Mutu nu a făcut deloc bine clubului, echipei. Iată unde a ajuns Dinamo. A fost o strategie greșită de marketing. Îmi pare rău de Andone, e prietenul meu și pleacă pe ușa din dos. Nu merita acest lucru” – Victor Pițurcă

“Nu sunt ambasadorul și nici avocatul lui Ioan Andone, dar s-au despărțit extrem de ușor de Vali Lazăr, fotbalist pe care Andone l-a adus la un nivel superior. Ăsta este meritul lui! A crescut jucători, a promovat tineri… Eu nu mai înțeleg nimic. Se vrea preformanță la Dinamo sau vor să facă bani?” – Ciprian Marica

Becali: “Adio, Steaua!”

Între timp, Gigi Becali a anunțat că a solicitat Registrului Comerțului schimbarea denumirii societății care oprează clubul său de fotbal și, implicit, denumirea echipei din Steaua în FCSB, denumire care nu este nici un fel de acronim.

E un moment istoric pentru fotbalul românesc, căci cel mai important club de fotbal din România încetează să mai existe, până la înființarea unei noi echipe de către Clubul Sportiv al Armatei, în vara viitoare.

D’ale noastre

“Dacă se contestă și denumirea FCSB, nu-i nimic. O să mă duc în fața judecătorului și o să-i zic: «Dă-mi tu un nume și eu o să folosesc acea denumire». Să analizeze judecătorul și ce decide el asta voi face. Nu glumesc, pe cuvânt că așa o să fac. Așa e în România” – Gigi Becali

“Vă promit că în maximum un an FCSB va reveni la numele de Steaua. Voi câștiga procesul la Curtea Supremă. Suporterii să stea liniștiți. Și mai fac o promisiune. Vom participa cu Steaua în Champions League, vom fi în fiecare an în primăvara europeană. O să vedeți!” – Gigi Becali

Clasamentul Ligii 1, decis la TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a decis, tot miercuri, să le returneze celor de la Gaz Metan cele trei puncte pe care le pierduseră. Gaz Metan ajunge astfel la 38 de puncte, cu patru peste CFR Cluj și șase peste Dinamo.

“Am avut un caz inventat. Vă spun cu mâna pe inimă că voi merge în fața instanțelor. Domnul Viorel Duru (șeful Comisiei de Licențiere a FRF, n.r.) nu e prima dată când face astfel de lucruri. Se fac mari nedreptăți la Comisia de Disciplină.” – Ioan Mărginean, președinte Gaz Metan

Decizia privind cele opt puncte luate celor de la ACS Poli Timișoara se va da pe 4 martie. Până atunci, să treacă meciul Astrei din Europa League, să putem reveni, liniștiți, la ale noastre!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.